Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Uttalande från Ann Linde

Uttalande från utrikesminister Ann Linde med anledning av utvecklingen i Belarus

Publicerad

Jag ser med stort allvar på utvecklingen i Belarus efter gårdagens presidentval. Polisen har använt våld mot demonstranter på ett oproportionerligt och oacceptabelt sätt. Såväl demonstranter som journalister har frihetsberövats. Det finns rapporter om flera skadade och även uppgifter om dödsfall. Ansvaret för denna våldsamma utveckling vilar hos president Lukasjenko och den belarusiska regeringen.

Genomförandet av presidentvalet följer en dyster tradition av odemokratiska val i Belarus. Valfusket tycks ha varit omfattande, inklusive uppgifter om oproportionerligt stort förtidsröstande. Uppgifterna är emellertid svåra att verifiera då OSSE/ODIHRs valobservatörer inte givits möjlighet att övervaka valet. Flera oppositionskandidater hindrades på förhand från att delta i valet, bl a med hänvisning till ogiltiga nomineringssignaturer och politiskt motiverade åtal. Valrörelsen har dessutom kantats av godtyckliga frihetsberövanden och böter mot journalister och politiska aktivister.

Samtidigt har valrörelsen visat att efterfrågan på demokratisk förändring och reformer i Belarus är stor. Det massiva folkliga engagemanget för förändring var tydligt när jag igår kväll talade med representanter för den belarusiska oppositionen och civilsamhället. Flera av dessa personer träffade jag även vid mitt besök i Minsk i november i fjol. Mitt budskap var tydligt; Sverige kommer att fortsätta stödja belarusiska folkets legitima krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Vi kräver nu att myndigheterna omedelbart släpper samtliga personer som gripits i samband med valet och att politiskt motiverade åtal läggs ned. Vi förväntar oss att president Lukasjenko respekterar demokratiska principer och hörsamma folkets krav på förändring. Yttrande- och mötesfrihet måste garanteras och samtliga fall av valfusk och oegentligheter måste ges en oberoende utredning. Som ett första steg bör den belarusiska statsledningen inleda en genuin dialog med oppositionen.

Om Lukasjenko vägrar att lyssna på sitt folk och fortsätter den inslagna vägen mot fortsatt våld kommer detta att få konsekvenser för Sveriges relation med den politiska ledningen i Belarus. Detta kommer idag att framföras till den belarusiska ambassadören. Vi står i nära kontakt inom EU, bl a om vårt vidare agerande om president Lukasjenko vägrar att lyssna på sina medborgare. 

Kontakt

Mikael Lindström
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00