Innehållet publicerades under perioden

-

Nya restriktioner om smittspridningen fortsätter öka

Publicerad

Om den ökade smittspridningen av coronaviruset fortsätter kan nya restriktioner bli nödvändiga. För att hålla nere smittspridningen är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det meddelade statsminister Stefan Löfven i dag den 24 september på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Statsministern berättade på pressträffen att inget beslut om lättade restriktioner tagits på dagens regeringssammanträde. Om smittspridningen fortsätter öka väntar däremot nya restriktioner.

– De flesta tar stort ansvar, men en del har blivit mindre noggranna. Hur tråkigt det än är, är meddelandet att vi måste hålla i och hålla ut, sade Stefan Löfven.

Statsministern pekade exempelvis på att minska smittspridningen genom att arbetsgivare skapar möjligheter för distansarbete och att anställda arbetar hemifrån om de kan. Han framhöll också vikten av att tvätta händerna ofta och noggrant, undvika kramar, inte hålla trånga hemmafester och att undvika kollektivtrafik om möjligt.

"Avgörande att rekommendationerna följs"

Socialminister Lena Hallengren underströk att det är avgörande att rekommendationerna följs.

– Det finns planer för att hantera lokala och regionala utbrott, men när allting kommer omkring är det vårt beteende det hänger på, att ta ansvar och följa rekommendationerna. De som slarvar utsätter andra för fara, sade hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättade att smittspridningen även ökar i övriga Europa, men att det inte är någon spridning därifrån som orsakat ökningen i Sverige. Ökningen beror istället på att rekommendationerna har börjat följas sämre.

Statsministern avslutade sedan pressträffen med att återigen mana till ansvar.
– Krisen är inte över. Viruset är kvar. Därmed måste också vaksamheten vara kvar, sade han.