Artikel från Statsrådsberedningen

Grön omställning och den säkerhetspolitiska situationen på agendan när statsministern tog emot FN:s generalsekreterare

Publicerad

Den 1 juni tog statsminister Magdalena Andersson emot FN:s generalsekreterare António Guterres. På dagordningen för mötet stod den säkerhetspolitiska situationen i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina samt återhämtningen från pandemin och den gröna omställningen.

Statsministern sade på pressträffen efter mötet att Sverige sedan länge har ett stort engagemang i FN och är en stark förespråkare av multilateralt samarbete, mänskliga rättigheter och internationell rätt.

– Vårt starka engagemang kommer att fortsatta eftersom globala utmaningar kräver globalt samarbete och FN är den självklara arenan. Och utmaningarna är många och brådskande. Klimatkrisen, coronapandemin, hot mot demokrati och mänskliga rättigheter. Rysslands invasion av Ukraina och dess förödande konsekvenser. FN är mer relevant än någonsin för att hantera dessa globala kriser och utmaningar, sade hon.

Stockholm +50

António Guterres besöker Stockholm med anledning av FN:s högnivåmöte, Stockholm +50, som startar under torsdagen. Mötet hålls femtio år efter FN:s första miljökonferens, Stockholmskonferensen, och syftar till att öka takten i den globala omställningen mot hållbara samhällen. Sverige står tillsammans med Kenya värdar för konferensen.