Artikel från Statsrådsberedningen

Sverige bjöds in som medlem på Natos toppmöte

Publicerad

Den 29–30 juni deltog statsminister Magdalena Andersson i Natos toppmöte i Madrid. Natos medlemmar beslutade under mötet att bjuda in Sverige och Finland som medlemmar.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Turkiets utrikesminister Mevlüt ÇavuJens Stoltenberg, Recep Tayyip Erdoğan, Sauli Niinistö, Magdalena Andersson och Ann Linde.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Sveriges utrikesminister Ann Linde. Foto: Nato

Statsministern sade efter mötet att det varit tre viktiga dagar för Sveriges säkerhet, men inledde med några ord om Ukraina.

– Vi får inte glömma bort det ukrainska folket som fortsätter att kämpa för inte bara för sitt land utan också för den grundläggande rättigheten till självbestämmande. Därför måste vi fortsätta att stötta försvaret av Ukraina, sade statsministern.

Hon berättade att regeringen fattat beslut om att skicka ytterligare vapen och materiel till ett värde av 500 miljoner kronor till Ukraina. Stöd som efterfrågats från Ukraina – bland annat minröjningsutrustning och pansarvärnsvapen.

Pressmeddelande: Ytterligare militärt stöd till Ukraina

Anslutningsprotokoll planerat att signeras nästa tisdag

Statsministern sade att mötet i Madrid har varit en milstolpe, inte bara för Sverige och Finland – utan för hela Nato, och att stödet för Sverige och Finland varit ”nästan öronbedövande”.

– Planen är att anslutningsprotokollen kommer att signeras nästa tisdag. Jag kommer att skicka utrikesminister Linde till Bryssel. Vi kommer därefter att kunna delta som observatörer i princip fullt ut. Nästa vecka planeras också tekniska samtal med Nato. Sedan ska anslutningsprotokollet antas av 30 parlament* och den svenska riksdagen ska godkänna tillträdet. Mycket kan hända längs vägen. 

– Sverige kommer bli säkrare i Nato – och Nato kommer bli säkrare med Sverige som medlem, avslutade statsministern.

*Ratificieringsprocessen skiljer sig från land till land. I exempelvis Förenade Kungariket krävs inte parlamentets formella godkännade.

Mer om raticifieringsprocessen på Natos webbplats (engelska)