Hoppa till huvudinnehåll

Två års kraftsamling för judiskt liv

Publicerad

Två år har gått sedan regeringens arbetsgrupp Samling för judiskt liv bildades i januari 2023. Sedan dess har arbetsgruppen arbetat för att stärka förutsättningarna för judiskt liv i Sverige och motverka antisemitism. Den interdepartementala arbetsgruppen har samlat representanter från flera departement, myndigheter, civilsamhällesorganisationer och andra experter för att samverka och föra dialog.

  • Daniel Janouch

    Daniel Janouch, ordförande Judiska ungdomsförbundet i Sverige.

    Foto: Anna Wikman Norling/Regeringskansliet

  • Maria Arnholm presenterar.

    Maria Arnholm presenterade betänkandet Ett starkt judiskt liv för framtida generationer – Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige 2025–2034 för arbetsgruppen.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Johan Stuart och Karin Svanborg-Sjövall.

    Johan Stuart, statssekreterare åt statsminister Ulf Kristesson och Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare åt kulturminister Parisa Liljestrand.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • 13.	Helena Wollin berättar om verksamheten och förutsättningarna för judiska elever på skolan.

    Helena Wollin, rektor på Hilleskolan berättade om verksamheten och förutsättningarna för judiska elever på skolan.

    Foto: Anna Wikman Norling/Regeringskansliet

  • Maria Nilsson.

    Maria Nilsson, statssekreterare åt utbildningsminister Lotta Edholm.

    Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet

  • Katherine Hauptman

    Katherine Hauptman från Sveriges museum om Förintelsen berättade om arbetet med att ta emot och utbilda skolklasser om Förintelsen.

    Foto: Anna Wikman Norling/Regeringskansliet

  • Petra Mårselius

    Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia.

    Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  • Isak Reichel

    Isak Reichel, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund

    Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet

  • Fredrik Sjöholm, Anna Florén och Helena Hermansson.

    Fredrik Sjöholm från Toleransprojektet Borlänge, Anna Florén från Voksenåsen och Helena Hermansson från Toleransprojektet Borlänge berättar om utbildningsmaterialet Feldmannfallet.

    Foto: Anna Wikman Norling/Regeringskansliet

  • Charlotte Kugelberg, Petra Noreback och Johan Stuart.

    Charlotte Kugelberg, statssekreterare åt justitieminister Gunnar Strömmer, Petra Noreback, statssekreterare åt socialminister Jakob Forssmed och Johan Stuart, statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson

    Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet

  • Petra Kahn Nord.

    Petra Kahn Nord, nordisk representant för World Jewish Congress.

    Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  • Statsminister Ulf Kristersson talar vid symposiet Samling mot antisemitism.

    Statsminister Ulf Kristersson vid symposiet Samling mot antisemitism.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Christer Mattsson talar vid symposiet Samling mot antisemitism.

    Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet, vid symposiet Samling mot antisemitism.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

En prioriterad fråga för arbetsgruppen har varit säkerheten för den judiska minoriteten i Sverige. Frågan hade särskilt fokus under 2023 och följde även med in i 2024 då gruppen skiftade huvudfokus till utbildning.

– Alla judar i Sverige ska kunna vara öppna med sin tro och sin judiska identitet. För att långsiktigt stärka förutsättningarna för judiskt liv i Sverige tillsatte regeringen en statssekreterar­grupp som nu har arbetat med uppgiften i två år. När man besöker synagogan eller bär Davidsstjärnan runt halsen ska man kunna göra det med stolthet, säger statsminister Ulf Kristersson. 

– Bland medverkande i arbetsgruppens möten har vi hört flera skrämmande exempel på brutal och ogenerad antisemitism. För att vi ska kunna vända den negativa utvecklingen krävs samhällets samlade insatser. Att vi samlas brett i denna arbetsgrupp är därför av stor betydelse, säger Johan Stuart, statsministerns statssekreterare och ordförande i arbetsgruppen.

I år är gruppens fokus judiskt liv, vilket sammanfaller med firandet av 250 år av etablerat judiskt liv i Sverige. Regeringen ser det som ett särskilt tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. I regleringsbrev för 2025 har ett antal myndigheter därför fått i uppdrag från regeringen att, inom ramen för sina uppgifter, bidra till att uppmärksamma 250-årsjubileet. 

250 år av judiskt liv i Sverige firas 2025

Den 30 september 2024 stod statsministern värd för ett symposium om antisemitismen i Sverige. En mängd representanter från bland annat regeringen, akademin och skolväsendet, myndigheter och det judiska civilsamhället liksom andra experter samlades för en lägesbeskrivning och samtal om åtgärder mot antisemitism.

Symposium - Samling mot antisemitism

 

Samling för judiskt liv

Regeringens satsning Samling för judiskt liv presenterades den 26 januari 2023 och består av statssekreterare från fem departement under ledning av statsministerns statssekreterare Johan Stuart. Tre civilsamhällesorganisationer ingår också i arbetsgruppen; Judiska Centralrådet, Judiska Ungdomsförbundet och Svenska Kommittén mot Antisemitism. Utöver dessa har även representanter för relevanta myndigheter och organisationer och andra experter medverkat.

Arbetet pågår under hela mandatperioden.

Laddar...