Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var han civilminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var han civilminister.

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ylva Thörn blir ny landshövding i Dalarna

Publicerad

Regeringen har idag utsett Ylva Thörn till ny landshövding i Dalarna. Hennes förordnande gäller från och med den 1 september 2015 till och med den 31 juli 2019. Nuvarande landshövdingen Maria Norrfalk slutar den 31 augusti 2015.

- Det är med stor glädje jag idag kan meddela att regeringen har utsett Ylva Thörn till landshövding i Dalarna. Ylva har ett tydligt ledarskap och har under sin tidigare roll som förbundsordförande för Kommunal visat på värdefulla egenskaper och dessa kommer att vara betydelsefulla för länsstyrelsens framtida arbete. Dalarna står i likhet med andra delar av Sverige för betydande utmaningar och därför blev jag glad över att Ylva Thörn tackade ja till att leda arbetet på Länsstyrelsen i Dalarna, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Ylva Thörn är född 1954 och har växt upp i Åtvidaberg. Hon är närmast känd för att under åren 1996-2010 varit förbundsordförande för Svenska Kommunalarbetareförbundet. Ylva Thörn inledde sin yrkesmässiga bana, 1974-1987, som undersköterska i Åtvidaberg men även i Linköping. Från 1987 och fram till posten som förbundsordförande för Kommunal var Ylva Thörn ombudsman och enhetschef inom förbundet. Efter avslutat uppdrag som förbundsordförande har hon haft utredningsuppdrag för Socialdemokraterna samt från 2012 varit biträdande partisekreterare. Ylva Thörn har flera förtroendeuppdrag på sin meritlista bland annat ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd, ledamot i Riksbyggens styrelse, ledamot i styrelsen stiftelsen Hästforskning, ATG samt ledamot i andra AP-fondens styrelse.  

- Jag blev väldigt glad över att få frågan och behövde inte någon lång betänketid för att tacka ja. Jag känner ödmjukhet inför uppdraget och är taggad att ta mig an uppgiften. För mig är Dalarna ett kärt län som jag ser fram emot att ha som mitt arbetsfält, säger Ylva Thörn 

Nuvarande landshövding Maria Norrfalk välkomnar utnämningen av ny landshövding

- Eftersom mitt förordnande löper ut den sista augusti är det bra att regeringen redan nu utsett min efterträdare. Det gör övergången så mycket smidigare. När Ylva Thörn kommer i september ser jag fram emot att ge henne en bra introduktion till uppdraget som landshövding och likaså till länet och våra viktiga framtidsfrågor, säger Maria Norrfalk

Medierna inbjuds att möta Ylva Thörn i Dalarummet ca 13.30-14.00  

För närmare information:

Peter Skeppström
Pressekreterare till civilminister Ardalan Shekarabi
072-556 06 40

Lotta Larson
Kommunikationschef, Länsstyrelsen Dalarna
010-22 50 204

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var han civilminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var han civilminister.