Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Morgan Johansson tog emot förslag om stärkt ställning för hyresgäster

Publicerad

Hyresgästutredningen har överlämnat sitt betänkande Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Särskild utredare har varit riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP).

Utredningen föreslår bland annat att högre krav ställs på hyresvärdens information och att större hänsyn tas till hyresgästers intressen vid prövningen av om en ombyggnation ska tillåtas.

Vidare föreslås ändringar för att förbättra möjligheterna att agera mot fastighetsägare som inte sköter förvaltningen på ett bra sätt. Ett förslag avser en ny form av ingripande, förvaltningsföreläggande.

Utredningen föreslår också ett antal ändringar för att stärka hyresgästernas ställning vid privatuthyrning, till exempel en begränsad möjlighet för hyresvärden att säga upp hyresgäster.

– Det här är förslag som är viktiga för många människors boende och för bostadsmarknaden. Ett ökat inflytande för hyresgäster vid ombyggnad kan ge ökad valfrihet och trygghet, säger justitie – och migrationsminister Morgan Johansson.

Utredningen ska nu på remiss.

SOU 2017:33 Stärkt ställning för hyresgäster

Presskontakt

Sofie Rudh
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Telefon 08- 405 27 37
Mobil 072-5457421
e-post till Sofie Rudh