Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon kultur- och demokratiminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon kultur- och demokratiminister.

Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Carl Johan De Geer, Livia Fränkel och Britta Marakatt-Labba tilldelas regeringens belöningsmedalj Illis quorum meruere labores

Publicerad

Regeringen tilldelar konstnären Carl Johan De Geer, konstnären Britta Marakatt-Labba samt förintelseöverlevaren Livia Fränkel belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores för deras kulturella insatser på riksplanet.

Medaljen Illis quorum meruere labores används för att belöna personliga insatser på riksplanet för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Carl Johan De Geer tilldelas Illis quorum-medaljen, 12:e storleken, för ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen.

Livia Fränkel tilldelas Illis quorum-medaljen, 8:e storleken, för sin livsgärning och omfattande insatser för att informera barn och unga om Förintelsen. Livia Fränkel har genom sin gärning varit en förebild och inspirerat många.

Britta Marakatt-Labba tilldelas Illis quorum-medaljen, 8:e storleken, för hennes mångåriga och på många sätt betydelsefulla konstnärskap, som förenar traditionellt samiskt konsthantverk och samtidskonstens genreöverskridande språk.

- Det är en ära att på detta vis få möjlighet att hylla och uttrycka djup respekt för tre personers gärningar och verk. De Geers och Marakatt-Labbas konstnärskap och Livia Fränkels arbete är unika i sig, men samtidigt en samlad manifestation av det fria ordets och den fria konstens gränsbrytande, nyskapande och utmanande kraft., säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Om pristagarna

Carl Johan De Geer (född 1938) är bl.a. konstnär, fotograf, författare, filmskapare och scenograf. Han utbildade sig på Konstfackskolan och är en av de främsta representanterna för 60-talets gränsöverskridande konstnärer. Som filmskapare etablerade han sig i samarbete med Håkan Alexandersson genom bl.a. TV-serien Tårtan (1972). Med sina självbiografiska dokumentärfilmer fick han stora framgångar under 2000-talet. Han har även gjort scenografi till flera långfilmer.

De Geer har också gett ut flera böcker – romaner, fotoböcker, essäsamlingar och barnböcker. Hans måleri, foto och installationer har ställts ut på museum och konsthallar i Sverige och utomlands.

Livia Fränkel (född 1927) är överlevare från Förintelsen. Hon föddes i Sighet, Ungern (i dag Rumänien) i en judisk familj. I maj 1944 deporterades Livia och hennes familj till Auschwitz-Birkenau. Föräldrarna mördades i gaskamrarna i lägret medan Livia och hennes äldre syster Hédi skickades till ett arbetsläger i Hamburg där de slavarbetade i tio månader innan arbetslägret stängdes i slutet av mars 1945. De fördes till Bergen-Belsen och efter en månad befriades de av engelska soldater. I början av juli samma år kom Livia tillsammans med sin syster till Sverige med båt.

Hon är idag aktiv inom Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige och föreläser i skolor och informerar om Förintelsen.

Britta Marakatt-Labba (född 1951) är konstnär, målare och grafiker. Hon är uppvuxen i en renskötarfamilj och sedan många år verksam i Övre Soppero i Norrbotten. Marakatt-Labba är professor i konsthantverk på Kautokeino högskola i Nordnorge och doktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå universitet. Hon är utbildad vid Konstindustriskolan i Göteborg. Marakatt-Labba var med om att starta Samisk konstnärsgrupp 1978 och var sedan engagerad i att bygga upp den år 1979 bildade samiska konstnärs¬organisationen Samisk kunstnerforbund. Hon arbetar framförallt med textilt broderi, akvarellmålning och litografier med motiv som anknyter till samisk kultur. Hon har illustrerat ett stort antal böcker och också arbetat som kostymör och med scenografi. Hennes konstverk återfinns i ett stort antal privata och offentliga samlingar samt som offentliga konstverk runt om i Norden.

Presskontakt

Kristoffer Talltorp
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon kultur- och demokratiminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon kultur- och demokratiminister.

Illis quorum meruere labores

Illis quorum meruere labores är en medalj som instiftades år 1785 av kung Gustav III. Fram till 1975 delades den ut av Kunglig Majestät och det är den äldsta medalj som delas ut av regeringen. Inskriften betyder ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det” och medaljen används för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. Medaljen är i guld och finns i artonde, tolfte, åttonde och femte storleken.