Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Reglerad försäljning av alkoglass

Publicerad

Så kallade alkoglassar ska enbart få säljas på Systembolaget, som även ska införa hemleverans som en del av sin ordinarie verksamhet. Det föreslår regeringen i en ny proposition.

– När de så kallade alkoglassarna dök upp kunde de säljas fritt utan möjlighet att ställa krav på exempelvis åldersgräns eller marknadsföring. Nu reglerar vi marknaden för att framför allt skydda barn och unga, säger socialminister Lena Hallengren.

I propositionen som lämnas till riksdagen föreslås att  ”alkoholdrycksliknande preparat”, däribland så kallad alkoglass, ska regleras på samma sätt som alkoholdrycker. Regleringen omfattar bland annat försäljning, partihandel, marknadsföring, servering och tillsyn.

Regeringen bedömer också att Systembolagets försöksverksamhet med hemleveranser ska avslutas och införas som en del av Systembolagets ordinarie verksamhet. Detta för att möta konsumenternas förändrade inköpsmönster.

I propositionen svarar regeringen också på riksdagens tillkännagivande om marknadsföring av tobak på internet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Presskontakt

Simon Andersson
Tf. pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00