Ett modernare straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång
Publicerad
I en lagrådsremiss föreslår regeringen att skyddet mot hemfridsbrott och olaga intrång ska moderniseras och stärkas. Förslagen innebär bland annat att straffskalorna för brotten skärps och att det klargörs att tillämpningsområdet för olaga intrång även omfattar gårdsplaner.
Bestämmelserna om hemfridsbrott och olaga intrång har inte ändrats sedan brottsbalken infördes 1965. Förändringar har sedan dess skett i samhället som lett till att lagstiftaren ser allvarligare på integritetskränkande brottslighet mot enskilda. Att stärka skyddet mot hemfridsbrott och olaga intrång är ett led i regeringens arbete mot våld i nära relationer. Brotten förekommer också inom ramen för den brottsliga djurrättsaktivismen och i det sammanhanget har frågor väckts bland annat om straffskyddets omfattning.
Lagrådsremiss: Ett modernare straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång
– Människors skydd av hem och integritet måste värnas. Förslagen är en viktig del i regeringens arbete för att öka tryggheten hos de utsatta i samhället, inte minst för de som utsätts för våld, hot och trakasserier i nära relationer, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
– Även om de brottsaktiva djurrättsaktivisterna är få till antalet orsakar de stor skada och oro för enskilda. De som begår brott av det här slaget äventyrar dessutom det viktiga arbete för ett stärkt djurskydd som seriösa organisationer och djurhållare utför, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.
I lagrådsremissen föreslås att straffbestämmelserna moderniseras språkligt och att det klargörs att tillämpningsområdet för olaga intrång även omfattar gårdsplaner. Regeringen föreslår också att maximistraffet för brott av normalgraden skärps från böter till fängelse i högst ett år. Vidare föreslås särskilda brottsbeteckningar för grovt hemfridsbrott och grovt olaga intrång och att straffskalan för dessa brott ändras från fängelse i högst två år till fängelse i lägst sex månader och högst tre år. För att ge ledning för när ett brott ska anses vara grovt föreslås att det i lagen införs omständigheter som särskilt ska beaktas vid bedömningen. Det kan exempelvis handla om inbrott eller om gärningar som har innefattat våld, hot eller skadegörelse. I lagrådsremissen föreslås också att försök, förberedelse och stämpling till grovt hemfridsbrott och grovt olaga intrång straffbeläggs.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-545 74 21
e-post till Sofie Rudh
Pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-094 25 40
e-post till Max Ney