Pressmeddelande från Miljödepartementet

Annika Strandhäll deltar i nordiskt miljö- och klimatministermöte

Publicerad

Den 3 maj möts Nordens miljö- och klimatministrar i Oslo. Ministrarna ska bland annat diskutera hur de nordiska länderna kan bidra till hög ambition i internationella förhandlingar om biologisk mångfald, klimat och framtagandet av ett rättsligt bindande globalt avtal mot plastföroreningar.

Vid mötet kommer ministrarna anta en deklaration om grön sjöfart och en deklaration med viktiga nordiska politiska budskap inför biologisk mångfaldförhandlingarna vid COP15.

– De nordiska länderna spelar en viktig roll i många internationella förhandlingar på miljö- och klimatområdet. Det är därför mycket positivt att vi träffas och diskuterar hur vi kan agera tillsammans för hög ambition, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

På mötets dagordning finns också en diskussion om vetenskapspanelen för kemikalier, avfall och föroreningar som beslutades vid FN:s miljöförsamling UNEA 5.2, och ett beslut om ändringar i föreskrifterna för miljömärket Svanen. Ministrarna kommer också att diskutera hur de nordiska länderna kan samarbeta för ökad ambition mot FN:s klimattoppmöte COP27 i Egypten.

Annika Strandhäll kommer också att informera sina nordiska kollegor om det kommande FN-mötet Stockholm +50, inklusive planeringen för ett möte den 1 juni mellan nordiska ungdomar och de nordiska miljö- och klimatministrarna där ungdomarna själva sätter agendan.

Presskontakt

Tove Kullenberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-842 50 59
e-post till Tove Kullenberg

Nordiska samarbetet

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Ministerrådet består av de fem nordiska länderna samt Grönland, Färöarna och Åland. Ordförandeskapet roterar mellan de fem medlemsländerna för ett år i taget – år 2022 är Norge ordförande. Nordiska rådet är det parlamentariska samarbetet, där Finland har ordförandeskapet 2022.