Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Landsbygdsministern och EU-kommissionär Elisa Ferreira undertecknade partnerskapsöverenskommelsen i Östersund

Publicerad

Idag undertecknande landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg och EU-kommissionär Elisa Ferreira den svenska partnerskapsöverenskommelsen i Östersund. Överenskommelsen anger Sveriges strategiska inriktning för europeiska regionala utvecklingsfonden, Fonden för en rättvis omställning, Europeiska havs-, fiskeri- och fiskerifonden och Europeiska socialfonden+ för åren 2021–2027. Godkännandet av partnerskapsöverenskommelsen markerar startskottet för programperioden.

Partneröverenskommelsen beskriver Sveriges strategiska inriktning för de fyra EU-fonder som omfattas. Genomförandet av fonderna gör att stora viktiga investeringar inom företagande, innovationer, hållbar utveckling, klimatomställning, sysselsättning, kompetensutveckling och social inkludering kan göras i hela landet.

– Jag är glad över att vi nu är överens med EU-kommissionen om den strategiska inriktningen för de fyra EU-fonderna som i Sverige totalt omfattar cirka 40 miljarder kronor för programperioden. Ett viktigt bidrag till regeringens prioriteringar för att driva på klimatomställningen, skapa jobb i hela landet och stärker sammanhållningen i Sverige, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Det som nu återstår är att EU-kommissionen ska godkänna samtliga tolv program som planeras för de fyra EU-fonderna.

Presskontakt

Max Ney
Pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-094 25 40
e-post till Max Ney

Mer om partnerskapsöverenskommelsen

Partnerskapsöverenskommelsen tecknas mellan EU-kommissionen och varje medlemsstat. I den svenska överenskommelsen beskrivs Sveriges strategiska inriktning för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Fonden för en rättvis omställning, Europeiska havs-, fiskeri- och fiskerifonden och Europeiska socialfonden+ för programperioden 2021–2027.