Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige mötesplats för samtal om Jemen

Publicerad

Den 17–19 juni hålls ett möte om den politiska situationen i Jemen, Yemen International Forum, i Stockholm. Forumet samlar upp emot 150 deltagare från alla delar av Jemen – både officiella representanter och från civilsamhället – samt representanter för FN, engagerade länder och internationella organisationer. Utrikesminister Ann Linde talar i samband med forumets öppnande.

Under tre dagar kommer deltagarna att mötas och samtala om Jemens politiska och ekonomiska utveckling liksom säkerhetsläget. FN:s särskilda sändebud för Jemen, svensken Hans Grundberg, deltar.

– Det är glädjande att Sverige kan bidra till fredsansträngningarna i detta viktiga läge genom att möjliggöra öppen, informell dialog mellan olika aktörer. Sverige är djupt engagerat för Jemen och har tidigare stått värd för FN-möten med parterna. Jag har, som den enda av EU:s utrikesministrar, varit i Jemen vid två tillfällen. Därför är Sverige en naturlig mötesplats för samtal om Jemen, säger utrikesminister Ann Linde.

Sedan den 2 april råder ett tillfälligt vapenstillestånd i Jemen. FN för nu samtal med parterna för en mer permanent vapenvila. Samtidigt är den humanitära krisen fortsatt svår och riskerar förvärras ytterligare av de globala höjningarna på matpriser till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

– Nu är det viktigare än någonsin att hålla krisen i Jemen högt på den internationella dagordningen – och att kunna bygga vidare på den positiva utveckling som skett i fredsansträngningarna, säger Ann Linde.

Forumet arrangeras av den jemenitiska tankesmedjan Sana’a Center for Strategic Studies, tillsammans med Folke Bernadotteakademin med stöd av UD samt EU, Norge och Open Society Foundation.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske