Pressmeddelande från Miljödepartementet

Sverige värd för Världsmiljödagen 5 juni – invigs på Tekniska museet tillsammans med FN

Publicerad

I år är Sverige värd för Världsmiljödagen – 50 år efter att den instiftades i Stockholm. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll inviger den 5 juni Världsmiljödagen tillsammans med Inger Andersen, exekutivdirektör för FN:s miljöprogram. Det sker på Tekniska museet genom ett samtal med några ungdomar om deras framtidsvisioner. Media är välkomna att följa eventet på plats.

– Världsmiljödagen kommer i år hem till Sverige. Runtom i landet engagerar sig kommuner, organisationer och enskilda i en mängd olika aktiviteter, för att bidra till en bättre miljö. Det som görs lokalt kan få en global effekt, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Världsmiljödagen äger rum bara ett par dagar efter Stockholm+50, FN:s högnivåmöte som samlade världens länder i Stockholm.  Den blir en dag som många har möjlighet att delta och engagera sig i.

Världsmiljödagen är FN:s internationella temadag för att stärka engagemanget för miljön. Årets tema Only One Earth, En enda jord, pekar på allas gemensamma ansvar för den planet som är vårt hem och uppmanar till att leva mer hållbart.

På Tekniska museet följer Annika Strandhäll och Inger Andersen upp ett tema från Stockholm+50, om ungdomars möjligheter att engagera sig och påverka arbetet med miljö- och klimatfrågor, genom ett samtal med några ungdomar. Detta sker i samma lokal som museets utställning Zero City om framtidens hållbara stad.

Presskontakt

Tove Kullenberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-842 50 59
e-post till Tove Kullenberg

Livesändning

Eventet kommer även att livesändas från Uneps Youtube-kanal och Uneps webbplats.

Världsmiljödagen

World Environment Day is celebrated on 5 June all over the world. It is a global campaign that was launched at the UN Conference on the Human Environment in Stockholm in 1972. The aim is to increase knowledge about, and mobilise action on, current environmental issues. In 2022, the theme of World Environment Day is: Only One Earth: living sustainably in harmony with nature.

The Government has tasked the Swedish Environmental Protection Agency with creating awareness of, commitment for and organising activities around the World Environment Day celebrations hosted by Sweden. The Swedish Environmental Protection Agency is conducting a communication campaign and providing information about activities taking place throughout Sweden in connection with World Environment Day.

Stockholm+50

Den 2-3 juni 2022 arrangerar FN högnivåmötet Stockholm+50, i Stockholm, där Sverige står som värd, tillsammans med Kenya. I år är det femtio år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum, Stockholmskonferensen 1972, som Olof Palme var initiativtagare till. Ambitionen med Stockholm+50 är att högtidlighålla 50-årsjubiléet, men också att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, fler jobb och en miljö i balans för alla, där ingen lämnas utanför.