Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Den parlamentariska Trygghets­beredningen får nytt uppdrag

Publicerad

Insatser för att förebygga återfall i brott är en viktig del i det brotts­före­byggande arbetet. Regeringen ger därför Trygg­hets­bered­ningen i uppdrag att analysera sam­hällets åter­fallsföre­byggande arbete och lämna förslag på hur arbetet kan utvecklas i syfte att minska andelen återfall i brott.

Ladda ner:

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Personer som upp­repade gånger begår brott står för en relativt stor andel av den totala brotts­lig­heten i sam­hällen. Ett effektivt återfalls­före­byggande arbete kan därför ge stora vinster, för den enskilda individen såväl som för sam­hället.

Dir. 2023:57 Tilläggs­direktiv till Trygg­hets­bered­ningen (Ju 2020:09)

Trygghets­beredningen tillsattes 2020 och består av represen­tanter från samtliga riksdags­partier. Trygghets­beredningen får nu tilläggs­direktiv och i uppdrag att analysera sam­hällets åter­falls­före­byggande arbete avseende dömda som har avtjänat en påföljd i anstalt eller frivård. Kommittén ska även genom­föra en inter­nationell jäm­förelse och lämna förslag på hur det återfalls­före­byggande arbetet kan utvecklas. Genom regeringens beslut om tilläggs­direktiv utgår återstående delar av det ursprung­liga uppdraget.

– Genom att minska åter­fallen kan vi få ett tryggare samhälle och färre brotts­offer. Trygghets­beredningen får därför i uppdrag att kart­lägga, analysera och lämna förslag på hur det åter­falls­förebyg­gande arbetet kan bli bättre och effekti­vare, säger justitie­minister Gunnar Strömmer.

Ny ordförande för Trygg­hets­beredningen blir Henrik Vinge (SD). Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2024.

Presskontakt

Caroline Opsahl
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl
Laddar...