Forskardialog om organiserad brottslighet och brottsförebyggande åtgärder
Publicerad
I fredags, den 1 september, bjöd justitieminister Gunnar Strömmer in flera forskare till ett samtal om organiserad brottslighet och brottsförebyggande åtgärder. Forskarnas reflektioner har stort värde i regeringens arbete med den nationella strategin mot organiserad brottslighet.
Den organiserade brottsligheten är systemhotande och hotar det fria och öppna samhället. Regeringen genomför därför en omläggning av rättspolitiken med ökade resurser till rättsväsendet, effektivare verktyg till de brottsbekämpande myndigheterna och tydligare sociala insatser för att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet.
En viktig del i arbetet mot den grova organiserade brottsligheten är den nationella strategi mot organiserad brottslighet som regeringen arbetar med att ta fram. Sverige har sedan tidigare en strategi mot terrorism och våldsbejakande extremism, men saknar motsvarande systematiska grepp mot de kriminella gängen. En strategi även mot den grova organiserade brottsligheten kommer vara avgörande för att åstadkomma en systemkraft i arbetet med att återupprätta tryggheten i Sverige.
– I regeringens arbete med att ta fram en nationell strategi mot den organiserade brottsligheten inhämtar vi löpande kunskap och erfarenhet från många olika aktörer, exempelvis myndigheter, kommuner och civilsamhälle. Mötet med företrädare för forskningen gav värdefulla underlag för det fortsatta arbetet, inte minst när det gäller hur vi kan bryta nyrekryteringen av barn och unga in i de kriminella nätverken, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
För mer information om mötet och eventuella intervjuförfrågningar med justitieministern, kontakta pressekreterare Erica Wide.