Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor
Publicerad
Ladda ner:
Regeringen föreslår att ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som i dag finns för gifta par, registrerade partner och sambor. En ensamstående kvinna som genomgår en assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård blir barnets enda rättsliga förälder.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2016.
Pressmeddelande: Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (3 st)
-
Utredningstiden förlängs på nytt. Uppdraget ska i stället redovisas senast den 15 februari 2016.
-
Utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet
En särskild utredare ska överväga olika sätt att utöka möjligheterna för ofrivilligt barnlösa att kunna bli föräldrar.
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (2 st)
-
Utredningens övergripande uppdrag har varit att överväga olika sätt att utöka möjligheterna för ofrivilligt barnlösa att kunna bli föräldrar.
Remiss (1 st)
Lagrådsremiss (2 st)
-
Modernare regler om assisterad befruktning och föräldraskap
Regeringen föreslår att det inom svensk hälso- och sjukvård ska bli tillåtet att utföra befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller.
Proposition (2 st)
-
Modernare regler om assisterad befruktning och föräldraskap
Regeringen föreslår att det inom svensk hälso- och sjukvård ska bli tillåtet att utföra befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller. Det föreslås med andra ord att kravet på att det blivande barnet ska ha en genetisk koppling till minst en förälder vid assisterad befruktning tas bort. Det föreslås också andra åtgärder för att förenkla för ofrivilligt barnlösa att bli föräldrar, bland annat att befruktning utanför kroppen med donerade könsceller även ska få utföras vid andra vårdinrättningar än universitetssjukhus.
-
Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor
Regeringen föreslår att ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som i dag finns för gifta par, registrerade partner och sambor.