Hoppa till huvudinnehåll
Lagrådsremiss från Justitiedepartementet

Ökad transparens för stora företags skattebetalningar

Publicerad

I lagrådsremissen föreslås en ny lag med krav på att stora, multi­natio­nella koncerner och företag ska offentliggöra inkomst­skatte­uppgifter. Förslagen gäller koncerner och företag med årliga intäkter som överstiger 8 miljarder kronor.

Ladda ner:

EU har antagit ett direktiv som syftar till att öka de stora koncernernas trans­parens och förbättra möjlig­heten att få insyn i deras skatte­betal­ningar. För att genom­föra direktivet föreslår regeringen en ny lag med krav på att stora, multi­natio­nella koncerner och företag ska offentlig­göra inkomst­skatte­uppgifter. Upp­gifterna ska lämnas till Bolags­verket i en rapport som även ska göras till­gänglig på före­tagets webbplats. Förslagen gäller koncerner och företag med årliga intäkter som överstiger 8 miljarder kronor.

Dessutom ska revisorn i de företag som kategori­seras som större företag enligt års­redo­visnings­lagen i revisions­berättelsen ange om företaget är skyldigt att offentlig­göra en inkomst­skatte­rapport och om företaget i så fall har gjort det.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 22 juni 2023.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv (3 st)

  • Tilläggsdirektiv till Utredningen om hållbarhetsredovisning (Ju 2021:06)

    Ändring i uppdraget

  • Tilläggsdirektiv till Utredningen om skattetransparens och några redovisningsfrågor (Ju 2021:06)

    Regeringen beslutade den 17 juni 2021 kom­mitté­direktiven Genom­förande av EU-direktiv om offentlig land-för-land-rapportering och några frågor om års- och koncern­redovis­ningar (dir. 2021:46). Ytter­ligare krav på före­tags rapportering förväntas i EU-direktivet om före­tagens håll­bar­hets­rapporte­ring som antas inom kort. Vidare har frågan om vad som ska krävas för att en års­redo­vis­ning ska anses färdig­ställd aktuali­serats.

  • Genomförande av EU-direktiv om offentlig land-för-land-rapportering och några frågor om års- och koncern­redovisningar

    En särskild utredare ska analysera och föreslå vilka författ­nings­ändringar som behövs i syfte att anpassa svensk rätt till det EU-direktiv om offentlig land-för-land-rapportering som antas inom kort. Direk­tivet väntas innebära att multi­natio­nella företag som bedriver verk­samhet i EU och har en omsätt­ning som överstiger 750 miljoner euro i en särskild rapport ska offentlig­göra den skatt de betalar tillsam­mans med annan relevant skatte­relaterad informa­tion. Rapporterna ska ge allmän­heten tillgång till och möjlig­het att bedöma informa­tionen. Utredaren ska även bedöma två frågor om redo­visning och en fråga om kon­cern­defini­tioner.

Departementsserien

Statens offentliga utredningar (2 st)

  • Nya regler om hållbarhetsredovisning

    Slutbetänkande av Utredningen om hållbarhetsredovisning.

  • Inkomstskatterapporter och några redovisningsfrågor

    Ett nytt EU-direktiv ställer krav på multi­nationella företag med intäkter som överstiger 750 miljoner euro att offentlig­göra inkomst­skatte­uppgifter i en rapport (inkomst­skatte­rapport). Syftet med direktivet är att främja före­tagens trans­parens och ansvars­tagande och att möjlig­göra för allmän­heten att bedöma före­tagens påverkan på ekonomin.

Lagrådsremiss (2 st)

  • Nya regler om hållbarhetsrapportering

    Regeringen föreslår regler som krävs för att genomföra två nya EU-direktiv som rör företagens redovisning.

  • Ökad transparens för stora företags skattebetalningar

    I lagrådsremissen föreslås en ny lag med krav på att stora, multi­natio­nella koncerner och företag ska offentliggöra inkomst­skatte­uppgifter. Förslagen gäller koncerner och företag med årliga intäkter som överstiger 8 miljarder kronor.

Proposition (1 st)

  • Ökad transparens för stora företags skattebetalningar

    EU har antagit ett direktiv som syftar till att öka de stora koncernernas transparens och förbättra möjligheten att få insyn i deras skattebetalningar. För att genomföra direktivet föreslår regeringen en ny lag med krav på att stora, multinationella koncerner och företag ska offentliggöra inkomstskatteuppgifter.

Laddar...