Innehåll om folkrätt
Totalt 29 träffar.
-
Uppdrag om bättre bemötande och stärkt uppföljning avseende vård vid könsdysfori
Regeringen uppdrar åt Socialstyrelsen att genomföra en informationsinsats till vård- och omsorgspersonal som möter personer med könsdysfori.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Regeringen, Socialdepartementet
-
Förslag om elektronisk tillgång till barns uppgifter inom hälso- och sjukvården lämnas på remiss
Maria Jacobsson, rättschef på E-hälsomyndigheten, fick i juni 2022 i uppdrag att biträda Socialdepartementet med att utreda elektronisk åtkomst till barns uppgifter inom hälso- och sjukvården inklusive tandvården. Förslagen som utredningen har inkommit med till Socialdepartement har regeringen beslutat om ska gå på remiss.
Publicerad · Pressmeddelande från Acko Ankarberg Johansson, Socialdepartementet
-
Rysslands aggression mot Ukraina i fokus i EU-rapport om arbetet för den internationella humanitära rätten
Den 29 augusti publicerades EU:s årliga rapport om arbetet för den internationella humanitära rätten. Ansvarsutkrävande för krigsförbrytelser och andra brott mot den internationella humanitära rätten samt kränkningar av de mänskliga rättigheterna i samband med Rysslands aggression mot Ukraina var ett viktigt fokus i rapporten. Det var också prioriterade frågor för det svenska EU-ordförandeskapet som har lett arbetet med rapporten.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
Romstadgan fyller 25 år
Den 17 juli var det 25 år sedan Romstadgan för Internationella brottsmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC) antogs. Antagandet av Romstadgan är en av de viktigaste händelserna inom folkrätten sedan FN-stadgans tillkomst för mer än 75 år sedan.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
Remiss av SOU 2023:17 En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp, Ju2023/01030
Här kan du ta del av remissinstansernas yttranden som inkommit till Justitiedepartementet gällande SOU 2023:17 En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Regeringen beslutar om lagrådsremiss om ekonomiska sanktioner mot terrorism
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om ekonomiska sanktioner mot terrorism. Syftet med förslaget är att leva upp till folkrättsliga förpliktelser som följer av FN:s säkerhetsråds resolutioner samt de krav som Financial Action Task Force (FATF) ställer kring genomförandet av berörda FN-resolutioner.
Publicerad · Pressmeddelande från Tobias Billström, Utrikesdepartementet
-
Ekonomiska sanktioner mot terrorism
För att Sverige ska uppfylla sina internationella förpliktelser på sanktionsområdet föreslår regeringen en ny lag om frysning av tillgångar.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Regeringen, Utrikesdepartementet
-
En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp, SOU 2023:17
Betänkande av Kommittén om kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra brott.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Justitiedepartementet
-
Starkt stöd till Internationella brottmålsdomstolen vid internationellt justitieministermöte i London
Idag deltog justitieminister Gunnar Strömmer i en justitieministerkonferens i London där stöd till den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och dess utredning av krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord i Ukraina diskuterades. I egenskap av ordförandeland för EU representerade Gunnar Strömmer samtliga EU-medlemsstater vid konferensen.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Utrikesminister Billströms anförande vid Svenska FN-förbundets seminarium på FN-dagen
Under FN-förbundets seminarium på FN-dagen den 24 oktober höll utrikesminister Tobias Billström ett anförande om FN och Ukraina. Seminariet hölls på konserthuset i Stockholm. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Tobias Billström, Utrikesdepartementet
-
Uppdrag att ta fram underlag till en uppdaterad nationell strategi mot hiv/aids
Regeringen uppdrar åt Folkhälsomyndigheten att ta fram underlag till en uppdaterad nationell strategi mot bland annat hiv/aids
Publicerad · Regeringsuppdrag från Regeringen, Socialdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Kommittén om kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra brott (Ju 2021:14), Dir. 2022:55
Utvidgning av uppdraget.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022–2025, Skr. 2021/22:213
I skrivelsen redogör regeringen för en samlad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel om pengar (ANDTS-strategin). Syftet med strategin är att ange mål och inriktning för hur samhällets insatser inom ANDTS-området ska genomföras, samordnas och följas upp under perioden 2022–2025.
Publicerad · Rättsliga dokument, Skrivelse från Regeringen, Socialdepartementet
-
Förordning om skydd av unionen och dess medlemsstater mot ekonomiskt tvång från tredjeländer, 2021/22:FPM64
Faktapromemoria gällande förslag till Europarlamentets och rådets förordning om skydd av unionen och dess medlemsstater mot ekonomiskt tvång från tredjeländer.
Publicerad · Faktapromemoria från Utrikesdepartementet
-
Sverige godkänner utökande av Romstadgans brottskatalog
Den 26 januari godkände Sverige genom FN-ambassadör Anna-Karin Eneström en utökning av brottskatalogen i Romstadgan för den Internationella brottmålsdomstolen (ICC).
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
Kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra brott, Dir. 2021:87
Samhället har ett ansvar för att kunskap om Förintelsen och andra folkmord förs vidare och för att hindra att något liknande händer igen. Många av Förintelsens överlevande har nu gått ur tiden och kan inte längre genom sina personliga vittnesmål stärka motståndskraften mot falska påståenden om att Förintelsen inte har ägt rum.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
Aggressionsbrottet i svensk rätt och svensk straffrättslig domsrätt, Prop. 2020/21:204
Att stärka den internationella straffrätten genom att bekämpa straffrihet och verka för lagföring av personer som begår allvarliga brott mot folkrätten är ett viktigt medel för att upprätthålla fred och säkerhet.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
Aggressionsbrottet i svensk rätt och svensk straffrättslig domsrätt
Att stärka den internationella straffrätten genom att bekämpa straffrihet och verka för lagföring av personer som begår allvarliga brott mot folkrätten är ett viktigt medel för att upprätthålla fred och säkerhet.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
Aggressionsbrottet i svensk rätt och svensk straffrättslig domsrätt, SOU 2018:87
Genom Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen (SÖ 2002:59, Romstadgan) inrättades Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som en permanent institution för lagföring av enskilda för de allvarligaste internationella brotten. Sverige undertecknade stadgan den 7 oktober 1998 och deponerade ratifikationsinstrumentet hos FN:s generalsekreterare den 28 juni 2001.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Justitiedepartementet
-
Årligt möte för statsparterna för internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag
Den 5-12 december möttes statsparterna för internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för sitt årliga möte. Förutom att besluta om domstolens budget för 2019, kom mötet att präglas av ICC:s 20-årsdag som hade uppmärksammats i flera fora och länder under det gångna året. Andra viktiga frågor som diskuterades var behovet av fortsatt stärkt samarbete med domstolen och vikten av statsparternas stöd för domstolens oberoende och integritet i en omvärld där den regelbaserade världsordningen står under allt större tryck.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet