
Agenda 2030 och globala målen
Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
- Ansvariga statsråd
- Per Bolund
- Per Olsson Fridh
- Ansvariga departement
- Miljödepartementet
- Utrikesdepartementet
Statssekreterare Eva Svedling deltar i digitalt FN-möte om Agenda 2030
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet Den 7-14 juli deltar statssekreterare Eva Svedling tillsammans med en svensk delegation på High-Level Political Forum (HLPF). Årets tema är att skynda på omställningen för hållbar utveckling i linje med vad FN:s generalsekreterare har uppmanat till. I år kommer HLPF för första gången att hållas digitalt på grund av coronakrisen.
Nästa steg för att öka takten i Sveriges Agenda 2030-arbete
De sjutton globala målen för hållbar utveckling. Illustration: Regeringskansliet/FN Regeringen tar nu nästa steg i arbetet med Agenda 2030 och lämnar idag en proposition till riksdagen om hur Sverige ska arbeta med genomförandet, såväl nationellt som inom EU och internationellt. I propositionen föreslås ett riksdagsbundet mål för att genomföra Agenda 2030.
Handlingsplan Agenda 2030
Agenda 2030 är en agenda för förändring mot ett hållbart samhälle. Sverige ska vara ledande i genomförandet av agendan. Genomförandet innebär en successiv omställning av Sverige som modern och hållbar välfärdsstat, på hemmaplan och som del av det globala systemet. I denna handlingsplan för 2018–2020 beskriver regeringen ett antal centrala åtgärder för hållbar utveckling som förväntas att ge resultat och effekter under kommande år.
Genvägar

Sveriges arbete
Sverige har höga ambitioner för att genomföra Agenda 2030 och uppfylla de 17 globala målen, både internationellt och nationellt. I juni 2018 presenterades en handlingsplan för åren 2018-2020.

De 17 globala målen
Globala målen är universella, integrerade och odelbara, vilket är av stor betydelse för att säkerställa att syftet med Agenda 2030 för hållbar utveckling förverkligas.

Uppdrag från regeringen
Flera olika myndigheter fick i samband med beslutet om handlingsplanen i juni 2018 uppdrag från regeringen. Tidigare har även uppdrag getts till ett åttiotal myndigheter, SCB och Agenda 2030-delegationen.

Myndighetsrapporter
Under 2016 gavs uppdrag till SCB och ett åttiotal myndigheter. Myndigheternas rapporter överlämnades senare samma år. SCB samordnar utveckling, produktion och tillgängliggörande av statistik för uppföljningen av Sveriges genomförande av Agenda 2030.

Havskonferensen 2017
Sverige och Fiji tog gemensamt initiativet till en FN-konferens för att stödja arbetet med att rädda världshaven och uppnå mål 14 i FN:s Agenda 2030 om hav och marina resurser.

Agenda 2030-delegationen
Agenda 2030-delegationen hade regeringens uppdrag att stödja och stimulera Sveriges genomförande av Agenda 2030 i nära samverkan med olika aktörer i samhället.
Film: Welcome to the future
Innehåll om FN:s globala mål för hållbar utveckling
Totalt 290 träffar.
-
Food Systems Summit – Toppmöte för hållbara livsmedelssystem
I september 2021 bjuder FN in till ett toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS), i syfte att förändra våra livsmedelsystem till att bli mer hållbara. Den svenska regeringen ser det som mycket viktigt att delta i detta arbete, för att bidra till målen i Agenda 2030.
-
Matilda Ernkrans deltar i invigning av FN:s årtionde för havsforskning
I dag, onsdag 3 februari, medverkar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett högnivåmöte. Mötet sker på inbjudan av Unesco för att inviga FN:s årtionde för havsforskning som inleds 2021.
-
Anna Ekström talar vid högnivåmöte om barns rätt till utbildning under pandemin
I morgon, torsdag den 22 oktober, representerar utbildningsminister Anna Ekström Sverige vid Unescos digitala högnivåmöte, Global Education Meeting 2020, för att diskutera hur medlemsländerna ska bevaka och säkra rätten till god utbildning för alla i spåren av covid-19-pandemin.
-
Isabella Lövin deltar i Mötesplats Agenda 2030
Det har gått fem år sedan Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling antogs. Hållbar utveckling ska vägleda all politik fram till 2030. Den 24 september deltar statsrådet Isabella Lövin på Glokala Sveriges konferens Mötesplats Agenda 2030.
-
Öppnandet av FN:s generalförsamling 2020 – Sverige bakom deklaration för stärkt internationellt samarbete
Den 21 september 2020 deltog statsminister Stefan Löfven digitalt i ett högnivåmöte i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York.
-
Sverige utökar sitt arbete för att ingen ska lämnas utanför
Att ingen får lämnas utanför är en av de övergripande principerna i Agenda 2030. Det är både en förutsättning och ett mål för hållbar utveckling och bör genomsyra allt vårt arbete för att uppnå de 17 målen för hållbar utveckling.
-
Sweden and the 'Leave No One Behind' Principle
Att ingen får lämnas utanför är en av de övergripande principerna i Agenda 2030. Det är både en förutsättning och ett mål för hållbar utveckling och bör genomsyra allt vårt arbete för att uppnå de 17 målen för hållbar utveckling.
-
Nationellt anförande av statssekreterare Eva Svedling på HLPF 2020 (på engelska)
Nationellt anförande av statssekreterare Eva Svedling på FN:s politiska högnivåforum om hållbar utveckling (HLPF) den 14 juli 2020. Det talade ordet gäller.
-
Statssekreterare Eva Svedling deltar i digitalt FN-möte om Agenda 2030
Den 7-14 juli deltar statssekreterare Eva Svedling tillsammans med en svensk delegation på High-Level Political Forum (HLPF). Årets tema är att skynda på omställningen för hållbar utveckling i linje med vad FN:s generalsekreterare har uppmanat till. I år kommer HLPF för första gången att hållas digitalt på grund av coronakrisen.
-
Nästa steg för att öka takten i Sveriges Agenda 2030-arbete
Regeringen tar nu nästa steg i arbetet med Agenda 2030 och lämnar idag en proposition till riksdagen om hur Sverige ska arbeta med genomförandet, såväl nationellt som inom EU och internationellt. I propositionen föreslås ett riksdagsbundet mål för att genomföra Agenda 2030.