Hoppa till huvudinnehåll

Kultur

Kulturpolitiken handlar om att främja ett levande och oberoende kulturliv. Området omfattar kulturskaparnas villkor och människors tillgång till kultur i alla dess former samt hur kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas.

Ansvariga för kultur

Ansvarigt statsråd

Parisa Liljestrand Kultur­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om kultur

  • Kulturdepartementet föreslår ny ordförande och ledamot i Kungliga Operan

    Kulturdepartementet har genom kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att föreslå att Michael Storåkers väljs till ny ordförande och Ingela Lindh till ny ledamot i styrelsen för Kungliga Operan AB (Operan) vid bolagets årsstämma.

  • Ledamöter i kommittén En svensk kulturkanon förordnade

    Ledamöter i kommittén En svensk kulturkanon (Dir. 2023: 180) har nu förordnats av kulturminister Parisa Liljestrand.

  • Kulturministern inviger utställningen Brickwrecks på Vasamuseet

    Idag den 7 februari inviger kulturminister Parisa Liljestrand utställningen Brickwrecks på Vasamuseet i Stockholm. I utställningen får besökarna lära sig om Vasaskeppets förlisning och sju andra kända skeppsbrott genom historien.

  • Elin Norquist nytt kulturråd i London

    Regeringen har i dag utsett Elin Norquist till nytt kulturråd vid Sveriges ambassad i London. Hon tillträder sin tjänst 10 juni 2024.

  • Nyhetsflöde och publiceringar

    Nyheter och publicerade dokument som pressmeddelanden, propositioner eller lagrådsremisser finns i listan nedan. Listan är förfiltrerad att visa ut innehåll som är uppmärkt med det aktuella området. Du kan göra ytterligare urval i listan för att sortera ut det du är intresserad av.

Gruppbild
Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm tillsammans med rådet bestående av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet. Foto: Ninni Andersson

Ett läsande land – Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation

Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm samlar ett råd av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet för att bidra till att förverkliga regeringens mål: att Sverige ska vara ett läsande land.

Bild på Statssekreterare Karin Svanborg-Sjövall och kulturminister Parisa Liljestrand.
Statssekreterare Karin Svanborg-Sjövall och kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Anna Wikman/Regeringskansliet

Dialog om kultursamverkan

Kulturminister Parisa Liljestrand bjöd den 23 januari 2024 in regionala kulturpolitiker från hela landet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till den återkommande dialogen om kultursamverkan. Kultursamverkansutredningens betänkande, fritidskortet och folkbildningen var några av punkterna på agendan.

Ett tjugotal personer sitter runt ett bord och samtalar
Rundabordssamtal om kulturella och kreativa branscher den 15 december 2023 Fotograf: Jonatan Klefbom/Regeringskansliet

Rundabordssamtal om kulturella och kreativa branscher

Den 15 december bjöd Kulturdepartementet och Klimat- och näringslivsdepartementet in företrädare för kulturella och kreativa branscher till ett rundabordssamtal. Syftet med samtalet var att träffa personer och organisationer verksamma i kulturella och kreativa branscher för att få en uppdaterad bild av deras förutsättningar och utmaningar.

Illustration: Regeringskansliet

Kulturråden på Instagram

Svensk konst och kultur väcker stort intresse utomlands. Följ Sveriges utsända kulturråd i deras vardag runtom i världen på deras nystartade Instagram-konto @svenska_kulturraden

Innehåll om kultur

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 555 träffar.

Laddar...