Innehåll om Samlat grepp mot rasism och hatbrott
Totalt 75 träffar.
-
Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 27–28 november 2023
På EPSCO-rådets möte den 27-28 november 2023 finns följande punkter på dagordningen.
-
Ett starkare straffrättsligt skydd, SOU 2023:80
– mot sexuella kränkningar, bedrägerier i vissa fall och brott med hatmotiv avseende kön
Betänkande av Utredningen om barns skydd mot sexuella kränkningar samt vissa frågor om brott mot kvinnor och äldre.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Justitiedepartementet
-
Paulina Brandberg besöker Malmö
Fredag den 20 oktober reser Paulina Brandberg till Malmö för att genom flera besök och möten uppmärksamma arbetet mot antisemitism. Besöket görs mot bakgrund av hur terrororganisationen Hamas attacker mot Israel påverkar judar i Sverige. Vid en manifestation i Malmö på lördagen håller ministern även ett tal om vikten av att konsekvent motverka antisemitism.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Regeringen i möte med judiska organisationer
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, kulturminister Parisa Liljestrand och socialminister Jakob Forssmed möter idag företrädare för det judiska civilsamhället. Syftet är att lyfta hur händelserna i Israel påverkar judar i Sverige, vilka utmaningar som finns och hur det framtida arbetet mot antisemitism och för judiskt liv ser ut.
-
Regeringen tillför medel till arbetet mot rasism
Arbetet mot rasism, annan främlingsfientlighet och diskriminering förstärks. Regeringen avser att tillföra arbetet 20 miljoner kronor för år 2024 och 10 miljoner kronor för åren 2025 och 2026. Det innebär att cirka 48,5 miljoner kronor kommer att finnas tillgängligt för insatser nästa år.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Framsteg inom jämställdhet och jämlikhet under det svenska ordförandeskapet
Sverige har under halvåret som ordförandeskapsland i den Europeiska unionens råd lett förhandlingar och diskussioner inom jämställdhet, jämlikhet, hbtqi-frågor och grundläggande rättigheter. Två av de viktiga milstolpar som nåtts är EU:s anslutning till Istanbulkonventionen och fastställande av standarder för jämlikhetsorgan.
Publicerad · Artikel från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Diskrimineringsombudsmannen får i uppdrag att genomföra särskilda utbildningsinsatser om diskriminering
Att människor inte känner till sina rättigheter innebär en utmaning både för individen och för arbetet mot diskriminering. Regeringen ger därför Diskrimineringsombudsmannen (DO) i uppdrag att genomföra särskilda utbildningsinsatser för personer som riskerar att utsättas för rasism och diskriminering. Insatserna ska bidra till att öka kunskapen om vad som kan utgöra diskriminering och om individens skydd och rättigheter.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av SOU 2023:17 En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp, Ju2023/01030
Här kan du ta del av remissinstansernas yttranden som inkommit till Justitiedepartementet gällande SOU 2023:17 En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Överlämning av betänkandet En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp
I dag har kommittén Kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra brott överlämnat sitt betänkande till justitieminister Gunnar Strömmer. Kommittén föreslår att bestämmelsen om hets mot folkgrupp ska förtydligas.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp, SOU 2023:17
Betänkande av Kommittén om kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra brott.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Justitiedepartementet
-
Diskrimineringsfrågor på agendan när Regeringskansliet bjöd in till sakråd
Den 17 mars 2023 bjöd statssekreterare Martin Andreasson in Sveriges antidiskrimineringsverksamheter (ADV) till ett sakråd om arbetet med att förebygga och motverka diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Publicerad · Artikel från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Från ord till handling mot rasism
Den 16–17 februari anordnar Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd en konferens om medlemsstaternas nationella arbete mot rasism. Syftet är att erbjuda deltagarna ett forum för erfarenhetsutbyte och inspiration. Deltar gör bland annat Paulina Brandberg, Sveriges jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister, och Helena Dalli, EU:s kommissionär med ansvar för jämlikhet, som kommer att hålla ett öppningsanförande.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Inbjudan till sakråd om arbetet med att förebygga och motverka diskriminering
Den 17 mars bjuder Regeringskansliet in till ett sakråd om arbetet med att förebygga och motverka diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Publicerad · Sakråd från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Anförande av jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg vid minnesceremoni med anledning av Förintelsens minnesdag
Eric Ericsonhallen, Stockholm, den 27 januari 2023. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Paulina Brandberg hedrade Förintelsens offer
Den 27 januari hedrades offren för Förintelsen vid en minnesceremoni på Skeppsholmen i Stockholm. Minnesceremonin anordnades av Forum för levande historia med anledning av den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och för att minnas de som stod upp för människovärdet.
Publicerad · Artikel från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Förintelsens minnesdag uppmärksammades
Internationella minnesdagen för Förintelsen, den 27 januari, är en dag för att minnas Förintelsen och de miljontals judar som mördades, de romer som utsattes för ett folkmord och alla andra som tillhörde grupper som blev förföljda, fängslade och mördade av Nazityskland. Måndagen den 23 januari anordnade EU-kommissionen, det svenska ordförandeskapet i EU och det svenska ordförandeskapet för International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), en minneskonferens om Förintelsen i Bryssel.
Publicerad · Artikel från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Regeringen stärker arbetet mot antisemitism
Det finns ett behov av ökad kunskap och bättre verktyg för att motverka antisemitism och dess olika uttryck, inte minst inom skolan. Regeringen avser därför att besluta att Forum för levande historia får ytterligare medel för sitt pågående uppdrag med kunskapshöjande insatser mot antisemitism. Myndigheten kommer att få bättre möjligheter att nå ut till fler, framför allt till lärare, rektorer och andra aktörer som har en viktig roll i att motverka antisemitism bland barn och unga.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Sakråd med ungdomsorganisationer inför rapportering till FN:s rasdiskrimineringskommitté
Den 9 december bjöd statssekreterare Martin Andreasson in till ett sakråd om Sveriges tjugofjärde och tjugofemte periodiska rapport till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering (CERD). Sveriges rapport lämnas den 5 januari 2023.
Publicerad · Artikel från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Sakråd inför rapportering till FN:s rasdiskrimineringskommitté
Den 6 december bjöd statssekreterare Martin Andreasson in till ett sakråd om Sveriges tjugofjärde och tjugofemte periodiska rapport till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering (CERD). Sveriges rapport lämnas den 5 januari 2023.
Publicerad · Artikel från Arbetsmarknadsdepartementet