EU-ledarna antog EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland
Publicerad
Europeiska rådet möttes i Bryssel den 30-31 maj. På det extrainsatta EU-toppmötet ställde sig EU-ledarna bakom en rad åtgärder med bäring på Rysslands invasion av Ukraina. Statsminister Magdalena Andersson företrädde Sverige.

Läget i Ukraina
Mötet inleddes med en diskussion om situationen i Ukraina där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog via länk.
Sjätte sanktionspaketet
EU:s ledarna enades om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Det innebär att två tredjedelar av EU:s oljeimport från Ryssland stoppas. Därutöver införs ytterligare sanktioner mot ryska banker och individer.
Ekonomiskt stöd
Rysslands invasion har försatt Ukraina i en akut likviditetskris. EU-ledarna enades därför om ett makroekonomiskt stöd om 9 miljarder euro till den Ukraina staten.
Handlingsplanen RePowerEU
På uppmaning av EU-ledarna har EU-kommissionen tagit fram en handlingsplan för att fasa ut EU:s beroende av rysk energiimport och därmed också minska beroendet av fossila bränslen. EU-ledarna diskuterade handlingsplanen RePowerEU som EU-kommissionen presenterade den 18 maj. Planen har tre huvudsakliga delar; en mer diversifierad energiimport, snabbare utbyggnad av förnybar energi och om energibesparing.
Livsmedel
EU-ledarna diskuterade livsmedelsförsörjningen i kölvattnet av att Ukraina som en stor leverantör av jordbruksprodukter stoppas av Ryssland från att exportera till världsmarknaden. I fokus för diskussionen stod EU:s möjligheter att hjälpa till med europeisk infrastruktur och samordning. EU-ledarna enades om att medel via Europeiska utvecklingsfonden ska avsättas för att säkra tillgången till livsmedel Afrikanska unionens ordförande Macky Sall deltog i diskussionen via länk.
Mer om EU-toppmötet 30-31 maj
Regeringens arbete i Europeiska rådet
Europeiska rådet beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål. Det består av medlemsländernas stats- och regeringschefer. Stefan Löfven representerar Sverige.
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.