Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ändrad avrådan från icke nödvändiga resor till ett antal länder i Europa

Publicerad

UD häver avrådan från icke nödvändiga resor till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien. Beslutet träder i kraft den 30 juli.

Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:

  • Efter den 29 juli hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien.
  • (UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Polen, Portugal, San Marino, Spanien, Tyskland, Ungern och Vatikanstaten.)
  • För övriga [1] länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 12 augusti 2020.
  • UD har tidigare fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien, till och med den 31 augusti 2020. Detta beslut gäller alltjämt.

–  Att UD nu beslutar att lyfta avrådan från Danmark och Norge är ytterligare ett steg mot det önskvärda målet om ett Norden fritt från hinder för människor att röra sig. Det betyder dock inte att läget är som vanligt igen. Det finns fortfarande restriktioner för svenskar att resa till grannländerna, och jag vill därför uppmana alla resenärer från Sverige att hålla sig noga informerade om vad som gäller. För alla resande gäller naturligtvis fortsatt att följa rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och att avstå från att resa om man upplever symptom, säger utrikesminister Ann Linde.[1] Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Irland, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Österrike.

Presskontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst