Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Nya priser för att lyfta svenska exportframgångar

Publicerad

Som ett led i arbetet med att öka exporten från landets regioner har regeringen idag fattat beslut om att instifta priser för Årets exportsuccé och Årets exportregion.

Regeringen vill med dessa två priser främja svensk export och uppmuntra företag – särskilt små och medelstora – till att exportera. Regeringen vill också uppmärksamma regioner som framgångsrikt samverkar mellan regionala aktörer och skapat bättre förutsättningar för företag att lyckas i sina exportansträngningar, och därigenom bidragit till ökad tillväxt och jobbskapande.

- En av mina viktigaste prioriteringar är att fler små och medelstora företag ska kunna, våga och vilja exportera. Med dessa priser vill vi uppmuntra alla våra fantastiska företag att ta steget ut i världen och exportera ännu mera. Så skapar vi fler jobb och stärker välfärden i hela Sverige, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg. 

Syftet med priserna är att inspirera och motivera andra företag och regioner att följa efter. På detta sätt bidrar vi till ökad hållbar tillväxt och att skapa jobb, i hela landet.

Priset kommer att delas ut årligen med start i hösten 2021. Då tillkännages vinnarna av utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Om priserna

Årets exportsuccé och Årets exportregion är regeringens utmärkelse till företag och regioner som gör särskilt förtjänstfulla insatser för svensk export.

Vinnarna utgör goda exempel på företag och regional samverkan som bidrar till export och synlighet för Sverige, vilket utgör en källa för inspiration och utveckling.

Vinnarna utses av en jury som består av:

· Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor Luleå Tekniska Universitet

· Ulrica Messing, styrelseordförande Business Sweden

· Günther Mårder, VD Företagarna

· Karl-Henrik Sundström, ordförande Expo2020-kommittén

· Sara Wallin, VD Chalmers Ventures

Presskontakt