Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Dataspelsentreprenören Lars Wingefors vinner regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2020

Publicerad

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2020 tilldelas Lars Wingefors, entreprenör inom dataspelsbranschen och grundare av Embracer Group. Årets uppstickare är Cake som tillverkar eldrivna motorcyklar.

  • Bild på dataspelsentreprenören Lars Wingefors

    Lars Wingefors

    Foto: Embracer Group

  • Bild på eldriven motorcykel av företaget Cake

    Cake

    Foto: Cake

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar syftar till att uppmärksamma kulturella och kreativa näringars bidrag till svensk export samt bilden av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset delades ut av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg torsdag den 14 oktober.

– Årets vinnare av regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar, Lars Wingefors, har byggt ett företag med över 8000 medarbetare och utvecklare i fler än 40 länder. Hans företag Embracer driver på utvecklingen inom dataspel i hela världen och visar att kultur och kreativitet med fördel kan förenas med framgångsrik affärsverksamhet, säger Anna Hallberg.

Övriga nominerade till priset var: White arkitekter, Above, Nathalie Djurberg och Hans Berg samt Storytel.

Priset till Årets uppstickare tilldelades företaget Cake, som tillverkar eldrivna motorcyklar, med motiveringen:

”Sedan Cake lanserade den första eldrivna motorcykeln 2018 har företaget utvecklats från framgångsrik start-up till att visa vägen mot en fossilfri motorcykelkultur. Cake har tagit mobilitetsdesign till en ny nivå och visat att snygg design kan gå hand i hand med hållbarhetstänk i flera led. Med målet att göra skillnad tar Cake svensk tvåhjulsdrift in i framtiden.”

Presskontakt

Klara Höök
Presskommunikatör, Utrikesdepartementet
Telefon 08-405 50 10