Hoppa till huvudinnehåll
Statens offentliga utredningar från Utbildningsdepartementet

Moderniserad studiehjälp SOU 2013:52

Publicerad Uppdaterad

Ladda ner:

Utgångspunkten i betänkandet är att en modern studiehjälp ska vara renodlad, ändamålsenlig, enhetlig och inkluderande. Därför behöver studiehjälpens karaktär av studiestöd stärkas. Uttalat familjeekonomiskt motiverade inslag ska utmönstras i syfte att uppnå ett mer renodlat studiestöd. För att nå rätt målgrupp och för att få avsedd effekt bör de belopp och inkomstgränser som fastställdes i mitten av 1990-talet anpassas till dagens inkomst- och kostnadsnivå. För att göra stödet mer förutsägbart och för att höja rättssäkerheten bör administrationen av bidragen till inackordering förenhetligas. Slutligen bör studiehjälpen, i den mån det är möjligt, även inkludera studerande med funktionsnedsättning.

Sammantagna innebär förslagen i detta betänkande att målen för den moderniserade studiehjälpen bör kunna sammanfattas i följande punkter;

  • Studiehjälpen ska främja samhällets kompetensförsörjning genom att markera att samhället sätter värde på att ungdomar fortsätter att studera efter grundskolan.
  • Studiehjälpen ska begränsa incitamenten att av ekonomiska skäl avstå från gymnasiestudier.
  • Studiehjälpen ska främja aktiva studier på heltid.
  • Studiehjälpen ska bidra till att undanröja geografiska hinder för att genomföra gymnasieutbildning.
  • Studiebidraget ska stimulera den studerande att påbörja och fullfölja en gymnasial utbildning.
  • Studiebidraget ska stödja ungdomars utveckling till självständiga och ansvarstagande medborgare genom att ge dem ansvar för en egen ekonomi.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv (1 st)

Departementsserien

Statens offentliga utredningar (1 st)

Lagrådsremiss

Proposition

Laddar...