Hoppa till huvudinnehåll

Syrien

Sverige upprättade diplomatiska förbindelser med Syrien kort efter självständigheten 1946 och har sedan 1974 en ambassad i Damaskus. Syrien öppnade en ambassad i Stockholm 2001. På grund av det försämrade säkerhetsläget i Syrien beslutade Utrikesdepartementet 29 mars 2012 att tills vidare dra ned på verksamhet och personal vid Sveriges ambassad i Damaskus. Med anledning av utvecklingen är ambassaden i Damaskus inte kontinuerligt bemannad och verksamheten bedrivs primärt från Beirut.

Konflikten i Syrien inleddes i mars 2011 då demonstrationer mot den syriska regimen brutalt slogs ned. Konflikten har sedan dess utvecklats till ett krig som orsakat hundratusentals dödsoffer, mer än sex miljoner internflyktingar och tvingat miljontals människor att fly landet. De flesta flyktingar befinner sig i Syriens grannländer Libanon, Turkiet och Jordanien. Ungefär en 1.18 miljoner har flytt till EU-länder varav 189 000 har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. 

Regeringens position är att den enda vägen till hållbar fred och stabilitet i Syrien är genom en FN-ledd politisk lösning i linje med FN:s säkerhetsrådsresolution 2254.

Behovet av humanitärt bistånd till de som drabbats av Syrienkonflikten är omfattande. Sverige har bidragit med mer än 4,7 miljarder SEK i humanitärt stöd sedan konflikten inleddes 2011 och är därmed bland de största givarna. Under 2023 har Sverige bidragit med cirka 377 miljoner kronor i humanitära medel. Parallellt genomförs regeringens regionala strategi för Syrienkrisen som omfattar 3,2 miljarder kronor.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Syrien

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 24 träffar.

Laddar...