Regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset

Med anledning av spridningen av det nya coronaviruset och utbrottet av covid-19 följer regeringen och Regeringskansliet utvecklingen noga och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. Det övergripande målet för regeringens arbete och beslut är att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa och säkra sjukvårdens kapacitet.

 • Begränsa smittspridningen och motverka effekterna i samhället

  Statsminister Stefan Löfven sitter vid ett bord
  Den 22 mars höll statsminister Stefan Löfven ett tal till nationen med anledning av coronaviruset. Foto: Ebba Grape

  Det nya coronaviruset prövar vårt samhälle. Regeringen har presenterat en rad olika åtgärder på flera områden för att bekämpa det nya coronaviruset. Rätt åtgärd behöver sättas in vid rätt tillfälle för att få så stor effekt som möjligt. Regeringen kommer att fatta varje beslut som är nödvändigt för att värna människors liv, hälsa och jobb.

  Nedan hittar du information om regeringens åtgärder och länkar till vem som gör vad.

Regeringens strategi i arbetet med coronapandemin

Regeringens arbete och beslut syftar till att:

 • Begränsa smittspridning i landet.
 • Säkerställa resurser till hälso- och sjukvård.
 • Begränsa inverkan på samhällsviktig verksamhet.
 • Lindra konsekvenser för medborgare och företag.
 • Dämpa oro, bland annat genom information.
 • Sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

Regeringens åtgärder, beslut och initiativ

 1. Anställda och arbetssökande
 2. Civila samhället
 3. Företagare
 4. Idrott
 5. Kulturaktörer
 6. Reseinformation från UD
 7. Utbildningsaktörer, lärare och studerande
 8. Äldre, sjuka och vård- och omsorgspersonal
 • Regeringens arbete i bilder

  • Åsa Lindhagen blir intervjuad av ett barn.

   Pressträff för och med barn. Den 13 maj höll regeringen den tredje pressträffen för barn om det nya coronaviruset. Barnreportrar från Lilla Aktuellt och SvD Junior som ställde frågor till Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, utbildningsminister Anna Ekström och Sara Byfors från folkhälsomyndigheten.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Tomas Eneroth står utomhus och en spårvagn med T-Centralen som på dessitinationsskylten närmar sig.

   Infrastrukturminister Tomas Eneroth och miljö- och klimatminister Isabella Lövin presenterade en satsning på tre miljarder till kollektivtrafiken för att mildra effekterna av minskat resande med anledning av coronaviruset. Kollektivtrafiken är också ett klimatsmart sätt att resa på och viktigt för de som inte har egen bil.

   Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  • Utrikesminister Ann Linde står framför en svensk och en amerikansk flagga.

   Utrikesminister Ann Linde genomförde det första virtuella statsrådsbesöket till Washington DC i USA någonsin. Hon hade bland annat överläggningar med sin amerikanska kollega utrikesminister Mike Pompeo, invigde virtuella utställningar på svenska ambassaden i Washington och deltog i ett webinarie om transatlantiska relationer.

   Foto: Klara Linder/Regeringskansliet

  • Vice statsminister Isabella Lövin, utrikesminister Ann Lindhagen, utrikeshandels­minister Anna Hallberg och näringsminister Ibrahim Baylan håller pressträff.

   Vice statsminister Isabella Lövin, utrikesminister Ann Lindhagen, utrikeshandels­minister Anna Hallberg och näringsminister Ibrahim Baylan svarade på frågor om hur coronapandemin påverkar svenskt näringsliv, handel och internationellt samarbete under en internationell pressträff.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen hälsar med armbågen på en flicka som ställt frågor under pressträffen för barn.

   Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen - som också ansvarar för barnrättsfrågor - och experter från myndigheter och BRIS svarade på frågor om det nya coronaviruset från barnreportrar under en pressträff.

   Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  • Kungen, statsministern och socialaminister Lena Hallengren sitter vid ett bord.

   Under en extra informationskonselj på slottet har statsminister Stefan Löfven underrättat H.M. Konungen om regeringens arbete med att begränsa och bromsa spridningen av det nya coronaviruset i Sverige.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund under en pressträff.

   Finansminister Magdalena Andersson, finansmarknadsminister Per Bolund, Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström och Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson Mats Persson presenterade ett krispaket med fokus på jobb och omställning. Bland annat föreslogs att tillfälligt sänka kraven på vem som kan få a-kassa och satsningar på utbildningar.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin sitter framför en tv-skärm med ett videomöte igång.

   Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin höll videomöte med pensionärsorganisationerna PRO, SPF och SKPF för att höra hur de jobbar med sina medlemmar kring information och aktiviteter som påverkas av spridningen av det nya coronaviruset.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Kulturminister Amanda Lind står framför Skansens entré.

   Kulturminister Amanda Lind meddelade att flera museer, scener och kulturinstitutioner, bland andra Skansen, kommer att få sitt statliga bidrag utbetalat tidigare än vanligt i år för att lindra de ekonomiska konsekvenserna som virusutbrottet medfört.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Utbildningsminister Anna Ekström sitter framför en surfplatta som står på en trave uppslagsverk.

   Utbildningsminister Anna Ekström har testat på distansundervisning i praktiken. Gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet rekommenderas att tills vidare bedriva distansutbildning.

   Foto: Anja L Sundberg/Regeringskansliet

  • Stefan Löfven samtalar med personal i skyddskläder i ett provtagningstält.

   Statsminister Stefan Löfven besökte Smittskydd Västra Götaland och infektionsmottagningens provtagningstält vid Östra sjukhuset för att få en uppdaterad lägesbild med anledning av nya coronaviruset.

   Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet

  • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid ett mötesbord.

   Hur kan regeringen, Arbetsmiljöverket och arbetsmarknadens parter skapa förutsättningar för en hållbar arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården i den pågående coronakrisen? Det diskuterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och representanter från Arbetsmiljöverket och arbetsmarknadens parter.

   Foto: Björn Lindau/Regeringskansliet

Råd och information gällande det nya coronaviruset

Information om genomförande av de åtgärder regeringen presenterat finns hos ansvariga myndigheter. På den länkade sidan har Regeringskansliet samlat var du hittar information om din fråga hos de olika myndigheterna.

Om regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset

Prenumerera

Totalt 950 träffar.