Regeringens arbete med coronapandemin

Regeringen har skjutit till resurser till sjukvård och äldreomsorg. Jobb och företag har räddats genom krisåtgärder. Regeringen följer fortsatt utvecklingen av coronaviruset och covid-19 noga och arbetar med att begränsa smittspridningen och samtidigt bygga upp ett samhälle som är starkare och mer hållbart än innan krisen.
Strategi för att begränsa smittspridningen och motverka konsekvenser för samhället
Foto: Ebba Grape Regeringen har presenterat en rad olika åtgärder för att bekämpa coronaviruset. Rätt åtgärd behöver sättas in vid rätt tillfälle för att få så stor effekt som möjligt. Regeringen kommer att fatta varje beslut som är nödvändigt för att värna människors liv, hälsa och jobb.
Viktiga beslut i regeringens arbete med coronapandemin

Nationella restriktioner förlängs
Sverige befinner sig fortfarande i en extraordinär situation. Det är inte möjligt att med säkerhet förutse hur pandemin kommer att utvecklas eller hur länge den kommer att pågå. Vid en pressträff under torsdagen lämnade regeringen besked om förlängningar av nationella restriktioner.

Krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige
Ett inreseförbud gäller sedan tidigare för resor till Sverige från länder utanför EU- och Schengenområdet och för resor från Storbritannien, Danmark och Norge. Från och med den 6 februari skärps kraven så att alla utländska medborgare som vill resa in i Sverige, oavsett vilket land de reser ifrån, måste visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa. Testet får som huvudregel vara max 48 timmar gammalt.

UD:s reseavrådan och tillfälligt inreseförbud
Sedan i mars 2020 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Regeringen har beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 31 mars 2021. Regeringen har även beslutat ett nytt undantag från inreseförbudet med anledning av Brexit.
Nedan hittar du den senaste informationen gällande resor från och till Sverige.
Mer om regeringens arbete med coronapandemin

Information till dig som privatperson
För information kring beslut och åtgärder som påverkar dig som privatperson hänvisar vi till den samlade och bekräftade informationen från ansvariga myndigheter på krisinformation.se.

Regeringens åtgärder, beslut och initiativ inom:

Hitta beslut och åtgärder om regeringens arbete med coronapandemin
Nedan listas allt innehåll på regeringen.se som rör regeringens arbete med coronapandemin.
Du kan filtrera innehållet på exempelvis ansvarigt departement eller statsråd, ett visst politikområde eller om du vill läsa pressmeddelanden eller se pressträffar i efterhand.
Allt om regeringens arbete med coronapandemin
Totalt 1385 träffar.
-
Remiss av promemorian Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (utkast till lagrådsremiss), Ju2021/00574
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat promemorian Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (utkast till lagrådsremiss).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Vetenskapsrådet får i uppdrag att finansiera forskning om långtidscovid med 50 miljoner kronor
Vetenskapsrådet får i dag i uppdrag att finansiera forskning om långvariga symtom till följd av genomgången covid-19-sjukdom, så kallad långtidscovid. Detta utifrån att regeringen i en extra ändringsbudget har avsatt 50 miljoner kronor på forskning om långtidscovid. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Statsbidrag fördelas för att bekämpa utsattheten till följd av coronapandemin
Regeringen har idag beslutat om en förordning för fördelning av 40 miljoner kronor i statsbidrag till ideella organisationer som arbetar med ökad utsatthet till följd av covid-19. Satsningen är en fortsättning på de 100 miljoner kronor som Socialstyrelsen fördelade under 2020.
-
Fördelning av 60 miljoner kronor till civilsamhällets insatser för samhällets mest utsatta
Regeringen presenterade i december 2020 en satsning på 60 miljoner kronor till civilsamhället för att ytterligare stärka organisationer som arbetar för samhällets mest utsatta under coronakrisen. Idag har regeringen beslutat hur de 60 miljoner kronorna ska fördelas.
-
Fördelning av 500 miljoner kronor till kulturen i extra ändringsbudgeten
Regeringen har idag fredag 26 februari beslutat om hur den halva miljard som beslutats i extra ändringsbudget fyra ska fördelas till kultursektorn. Liksom tidigare kommer medlen fördelas av Statens kulturråd, Konstnärsnämnden, Stiftelsen Svenska Filminstitutet, Författarfonden och Sametinget.
-
Lättläst om coronaviruset, 18 februari
Här kan du läsa nyheter om corona-viruset och sjukdomen covid-19.
-
Vetenskapsrådet ges i uppdrag att bedriva kommunikationsinsatser om vaccinationer
Vetenskapsrådet får i dag i uppdrag att bedriva kommunikationsinsatser om vaccination mot covid-19. Uppdraget ska utföras i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Folkhälsomyndigheten.
-
Uppdrag att förhandla och ingå överenskommelser om att flygplatser fortsatt ska vara temporära beredskapsflygplatser
Regeringen uppdrar åt Trafikverket att omgående förhandla och ingå överenskommelser med nedan angivna flygplatser om att de fortsatt ska vara temporära beredskapsflygplatser. Överenskommelserna ska innebära att flygplatserna dygnet runt ska hålla en beredskap att ta emot luftfartyg som utför akuta eller av annat skäl prioriterade transporter för hälso- och sjukvården, t.ex. ambulansflyg. Avtalen ska gälla som längst t.o.m. den 31 maj 2021.
-
Regeringen har beslutat om förlängning av tillfälliga åtgärder i sjukförsäkringen
Regeringen har idag beslutat om förlängning av tidigare aviserade åtgärder i sjukförsäkringen med anledning av covid-19. Åtgärderna syftar till att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården, stärka den ekonomiska tryggheten samt lindra konsekvenserna för arbetsgivare. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Matilda Ernkrans deltar när konkurrenskraftsrådet möts om återhämtningsplaner i spåren av pandemin
I dag, fredag den 26 februari, deltar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, när konkurrenskraftsrådet möts digitalt. De europeiska forskningsministrarna kommer vid EU-mötet framför allt att ha en policydiskussion om synergier för investeringar och reformer gällande nationella återhämtningsplaner i spåren av covid-19-pandemin.