Ökat stöd till kommunernas brottsförebyggande arbete
Publicerad
Det brottsförebyggande arbetet är centralt för att bekämpa brottsligheten och i det lokala arbetet har kommunerna en särskilt viktig roll. Regeringen har därför beslutat att ge kommunerna möjlighet att få extra resurser för att kunna genomföra brottsförebyggande åtgärder. Det handlar om 26 miljoner kronor år 2023 och 52 miljoner år 2024.
– För att stoppa nyrekryteringen till kriminella nätverk och trycka tillbaka den grova brottsligheten krävs ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället. I det arbetet spelar kommunerna en central roll och nu ser vi till att kommunerna får tillgång till mer resurser för att kunna axla det ansvaret, säger justitieminister Gunnar Strömmer
Den 1 juli 2023 träder en ny lag om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete i kraft. Syftet med den nya lagen är att säkerställa att kommunernas arbete är effektivt och kunskapsbaserat. Med anledning av den nya lagen ersätts kommunerna genom en höjning av de generella statsbidragen, med 109 miljoner kronor 2023 och 219 miljoner kronor fr.o.m. 2024.
Genom beslutet att därutöver göra det möjligt att söka statsbidrag underlättar regeringen för kommunerna att arbeta mer med brottsförebyggande åtgärder. Bidraget ska stärka arbetet på lokal nivå och främja utvecklingen av kunskapsbaserade åtgärder på området.
Kommunerna kan söka statsbidraget för brottsförebyggande åtgärder som de av resursskäl annars skulle ha svårt att genomföra. Insatserna kan även avse nya och innovativa åtgärder eller utvärderingar som kan stimulera utvecklingen av ett kunskapsbaserat och effektivt arbete. Statsbidraget, som ska fördelas av Brottsförebyggande rådet, avser 26 miljoner kronor 2023 och 52 miljoner kronor årligen från och med 2024.
Förordningen är en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Förordningen träder i kraft den 1 augusti 2023.