Hoppa till huvudinnehåll

Integration

Integrationspolitiken bygger på såväl plikt som rätt – lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Målet nås främst genom generella åtgärder inom områden som arbetsmarknad, utbildning, folkhälsa, hälso- och sjukvård samt bostäder. För att skapa bättre förutsättningar för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet görs dessutom riktade satsningar inom till exempel språk, arbetsmarknad och utbildning. Vissa nyanlända har också möjlighet att delta i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Området omfattar även ersättning till kommuner och regioner för flyktingmottagande.

Ansvariga för integration

Ansvarigt statsråd

Mats Persson Arbetsmarknads- och integrations­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om integration

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Kunskaper i svenska språket ska följas upp

Kunskaper i svenska språket är en avgörande faktor för att människor ska kunna försörja sig själva och vara delaktiga i samhället. Regeringen lägger nu om integrationspolitiken och har satt som delmål att språkkunskaperna ska öka hos utrikes födda kvinnor och män. Nu ger regeringen SCB i uppdrag att följa upp utrikes föddas kunskaper i svenska.

Foto: Johan Nilsson/TT.

Nu finns Utanförskapets karta som digitalt verktyg

Regeringen har gett SCB och Boverket i uppdrag att kartlägga utanförskapet i Sverige. Resultatet visar att 180 områden i 66 kommuner har så stora utmaningar att de kan betecknas som utanförskapsområden. Totalt bor drygt 700 000 personer i dessa områden, varav 170 000 är barn. Nu har SCB och Boverket även tagit fram ett analysverktyg där det är möjligt att se skillnader mellan utanförskapsområden i Sverige. Verktyget är öppet för alla.

Mats Persson, arbetsmarknads- och integrations­minister.
Mats Persson, arbetsmarknads- och integrations­minister. Foto: Lowe Lilliehorn/Regeringskansliet.

Integrationsbarometern ska mäta skillnader mellan inrikes och utrikes födda

För att förbättra möjligheterna till uppföljning av regeringens integrationspolitik har regeringen gett Statistiska Centralbyrån i uppdrag att föreslå en utformning av en Integrationsbarometer i form av en återkommande undersökning för att kunna mäta skillnader mellan utrikes och inrikes födda.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Bättre förutsättningar för utrikes födda kvinnor att delta i samhällslivet och på arbetsmarknaden

Jämställdhetsmyndigheten fortsätter att fördela statsbidrag till kvinnors och flickors organisering som kan bidra till deltagande i den demokratiska processen, med särskilt fokus på utanförskapsområden. Regeringen satsar också på att nå utrikes födda kvinnor via den öppna förskolan i ett samarbete med Sveriges kommuner och regioner.

Innehåll om integration

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 411 träffar.

Laddar...