Hoppa till huvudinnehåll

Integration

Integrationspolitiken bygger på att utrikes födda kvinnor och män ska ha samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter som den övriga befolkningen att leva ett fritt värdigt och självständigt liv inom samhällsgemenskapen. För att nå målet krävs generella åtgärder inom många olika områden, bland annat arbetsmarknad och utbildning. Dessa kompletteras med riktade åtgärder inom till exempel språk, arbetsmarknad och utbildning. Vissa nyanlända har också möjlighet att delta i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Området omfattar även ersättning till kommuner och regioner för flyktingmottagande.

Aktuellt om integration

  • Mats Persson samlade expertgrupp om islamism

    Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson sitter vid ett bord i en möteslokal. I förgrunden syns ärmen på personen han talar med.
    Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson. Foto: Lowe Lilliehorn/Regeringskansliet

    Den 3 juni höll arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson ett möte med en särskild expertgrupp med fokus på islamistiska rörelser och Muslimska brödraskapets verksamhet i Europa. Syftet var att belysa frågan ur ett svenskt perspektiv och diskutera möjliga samhällspåverkande konsekvenser.

  • Så minskar vi utanförskapet i Sverige

    • Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson står på en scen. Framför sig har han ett talarpodium och i förgrunden syns publik som lyssnar på honom.

      Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson håller inledningsanförande.

      Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

    • En föreläsare står på scen och pratar framför en sittande publik.

      En av föreläsarna under konferensen Kartlyftet, Bi Puranen, docent och generalsekreterare World Values Survey, knuten till Institutet för Framtidsstudier.

      Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

    Att se potentialen hos unga, vikten av det svenska språket och en uppmaning om att gå från ord till handling. Det var några av medskicken vid regeringens nationella konferens mot utanförskap den 14 maj – Kartlyftet.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson och den särskilde utredaren Mathias Wahlsten står bredvid varandra och håller utredningens betänkande mellan sig.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson och den särskilde utredaren Mathias Wahlsten vid pressträffen där betänkandet överlämnades. Foto: Charlotte Hedlöf/Regeringskansliet

Mats Persson tog emot utredning om nytt system för bosättning för nyanlända

Den 2 april tog arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson emot betänkandet av utredaren Mathias Wahlsten. Betänkandet innehåller förslag på hur kommunernas inflytande över mottagandet av nyanlända kan öka och på hur etableringsboende kan införas.

Foto: Simon Samuelsson/Regeringskansliet

Pressträff om en översyn av vissa tolkfrågor

Goda kunskaper i det svenska språket är en grundläggande förutsättning för integration. Vikten av att lära sig svenska språket behöver därför återspeglas även när det gäller rätten till offentligt finansierad tolk. Mot bakgrund av detta tillsätter regeringen nu en utredning för en översyn av vissa tolkfrågor.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Kunskaper i svenska språket ska följas upp

Kunskaper i svenska språket är en avgörande faktor för att människor ska kunna försörja sig själva och vara delaktiga i samhället. Regeringen lägger nu om integrationspolitiken och har satt som delmål att språkkunskaperna ska öka hos utrikes födda kvinnor och män. Nu ger regeringen SCB i uppdrag att följa upp utrikes föddas kunskaper i svenska.

Foto: Johan Nilsson/TT.

Nu finns Utanförskapets karta som digitalt verktyg

Regeringen har gett SCB och Boverket i uppdrag att kartlägga utanförskapet i Sverige. Resultatet visar att 180 områden i 66 kommuner har så stora utmaningar att de kan betecknas som utanförskapsområden. Totalt bor drygt 700 000 personer i dessa områden, varav 170 000 är barn. Nu har SCB och Boverket även tagit fram ett analysverktyg där det är möjligt att se skillnader mellan utanförskapsområden i Sverige. Verktyget är öppet för alla.

Innehåll om integration

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 427 träffar.

Laddar...