Innehåll om studiefinansiering
Totalt 32 träffar.
-
Utbildningsdepartementets samlade budgetsatsningar 2024
Regeringen vill att skolan går tillbaka till grunderna med mindre skärmtid och mer fokus på att läsa, skriva och räkna. Det ska också bli mer ordning i skolsystemet men bättre insyn i kommunala och fristående skolor samtidigt som betygsinflationen ska stoppas. Prioriteringar görs för att möjliggöra fler platser på yrkesutbildningar i bristyrken. Sverige ska stärkas som ingenjörsland med satsningar i hela utbildningskedjan. Satsningar görs också på forskning och på Sverige som rymdnation.
Publicerad · Artikel från Lotta Edholm, Mats Persson, Utbildningsdepartementet
-
Prisbasbelopp för 2024 fastställt
Regeringen har fastställt prisbasbeloppet till 57 300 kronor för år 2024. Prisbasbeloppet används bland annat inom socialförsäkringen och inom skattesystemet. Höjningen av prisbasbeloppet gör att garantipensionen, omvårdnadsbidraget samt taken i ersättningarna från sjuk- och föräldraförsäkring höjs, då de beräknas utifrån prisbasbeloppet. Även studiemedel från CSN berörs.
Publicerad · Artikel
-
CSN får ökade resurser för att möta intresset för omställningsstudiestödet
Intresset för det nya omställningsstudiestödet har varit större än väntat vilket har lett till långa handläggningstider hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). I höständringsbudgeten för 2023 föreslår regeringen därför att anslaget till CSN ökas med 10 miljoner kronor i år. I budgetpropositionen för 2024 föreslås att anslaget ökas med 50 miljoner kronor per år 2024 och 2025.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Utbildningsdepartementet
-
Fler veckor med omställningsstudiestöd ska underlätta kompetensutveckling och omställning i arbetslivet
Arbetsmarknaden förändras i allt snabbare takt, och kontinuerlig kompetensutveckling blir därför allt viktigare. Omställningsstudiestöd kan enligt nuvarande regler lämnas under högst 44 veckor. I en promemoria som Utbildningsdepartementet nu skickar ut på remiss föreslås att den som har använt minst hälften av sin tid med stödet 15 år senare ska kunna få ytterligare 22 veckor.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Utbildningsdepartementet
-
Remiss av promemorian Fler veckor med omställningsstudiestöd – för stärkt konkurrenskraft, säkrad kompetensförsörjning och livslångt lärande, U2022/03966
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Fler veckor med omställningsstudiestöd – för stärkt konkurrenskraft, säkrad kompetensförsörjning och livslångt lärande.
Publicerad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Fler veckor med omställningsstudiestöd, Ds 2022:29
– för stärkt konkurrenskraft, säkrad kompetensförsörjning och livslångt lärande
Denna promemoria innehåller förslag till de ändringar som behövs i lagen (2022:856) om omställningsstudiestöd och förordningen (2022:857) om omställningsstudiestöd.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Utbildningsdepartementet
-
Utbildningsdepartementets samlade budgetsatsningar 2023
Regeringen vill höja kunskapsresultaten i skolan, stärka tryggheten och ge goda förutsättningar för högre utbildning av hög kvalitet. Kompetensförsörjningen ska tryggas i hela landet. Vetenskaplig excellens är en nyckel för att Sverige ska kunna stärka sin konkurrenskraft och ställning som ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. Här följer en genomgång av regeringens föreslagna satsningar i budgetpropositionen för 2023.
Publicerad · Artikel från Lotta Edholm, Mats Persson, Utbildningsdepartementet
-
Frågor och svar om regeringens omställningspaket
Regeringens omställningspaket för långsiktigt förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden har sin grund i ett förslag från fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden. Det handlar om en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Här kan du ta del av frågor och svar om de olika delarna.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Prisbasbelopp för 2023 fastställt
Regeringen har fastställt prisbasbeloppet till 52 500 kronor för år 2023. Prisbasbeloppet används bland annat inom socialförsäkringen och inom skattesystemet. Höjningen av prisbasbeloppet gör att garantipensionen, omvårdnadsbidraget samt taken i ersättningarna från sjuk- och föräldraförsäkring höjs, då de beräknas utifrån prisbasbeloppet. Även studiemedel från CSN berörs.
Publicerad · Artikel från Socialdepartementet
-
Remiss av Centrala studiestödsnämndens redovisning av regeringsuppdrag om att ta fram en ny modell för beräkning av räntan på studielån, U2022/00477
Här kan du ta del av till vilka instanser som Utbildningsdepartementet har remitterat Centrala studiestödsnämndens redovisning av regeringsuppdrag om att ta fram en ny modell för beräkning av räntan på studielån.
Publicerad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden, Prop. 2021/22:176
I propositionen lämnas förslag på en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
En reformerad arbetsrätt – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden
I lagrådsremissen lämnas förslag på en reformerad arbetsrätt.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden
I lagrådsremissen föreslås att ett nytt omställningsstudiestöd införs genom en ny lag om omställningsstudiestöd. Stödet är ett komplement till det reguljära studiestödet och syftar till att förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som kan stärka deras framtida ställning på arbetsmarknaden med beaktande av arbetsmarknadens behov.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Uppdrag att ta fram en ny modell för beräkning av räntan på studielån
Regeringen ger Centrala studiestödsnämnden (CSN) i uppdrag att ta fram en ny modell för beräkning av räntan på studielån.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Remiss av departementspromemorior om genomförande av principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd (Ds 2021:16, Ds 2021:17, Ds 2021:18), A2021/01333, A2021/01332, U2021/02963
Här kan du ta del av svaren från de instanser som har ombetts att svara på remissen av departementspromemorior om genomförande av principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd (Ds 2021:16, Ds 2021:17, Ds 2021:18). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Uppdrag att förbereda införandet av ett nytt statligt offentligt studiestöd
Regeringen uppdrar åt Centrala studiestödsnämnden (CSN) att förbereda införandet av ett sådant statligt offentligt studiestöd (omställningsstudiestöd) som föreslås i departementspromemorian Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (Ds 2021:18) så att sådant studiestöd ska kunna hanteras digitalt av myndigheten från och med den 1 oktober 2022.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag, kultur, idrott och civilsamhälle samt andra åtgärder med anledning av coronaviruset, Prop. 2020/21:208
I denna proposition lämnar regeringen förslag till ytterligare åtgärder med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Finansdepartementet, Regeringen
-
Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden, Ds 2021:18
Denna promemoria har utarbetats inom Utbildningsdepartementet. I promemorian föreslås ett nytt parallellt offentligt studiestödssystem.
-
Bättre studiestöd högre upp i åldrarna, Prop. 2020/21:122
I propositionen föreslår regeringen att åldersgränser inom studiestödssystemet höjs för att bland annat anpassas till en förändrad arbetsmarknad och justerade pensionsrelaterade åldersgränser. Ändringarna ska bidra till att möjliggöra ett längre yrkesliv och minska risken för personer att hamna i arbetslöshet.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Uppdragsbeskrivning om genomförande av principöverenskommelsen om ett nytt och parallellt offentligt studiestöd, U2021/00138
Förhandlings- och samverkansrådet PTK (PTK), IF Metall Kommunalarbetareförbundet, och Svenskt Näringsliv har förhandlat om anställningsskydd och omställning. Parternas förhandlingar har resulterat i en principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd. Regeringskansliet har beslutat om tre interna bokstavsutredningar för att genomföra partsöverenskommelsen.