Utvärderingsmekanismen under FN:s konvention mot korruption
Publicerad
FN:s konvention mot korruption (eng: United Nations Convention against Corruption, UNCAC) är det enda universella instrumentet mot korruption som är rättsligt bindande. Konventionen antogs av FN:s generalförsamling i oktober 2003 och trädde i kraft i december 2005. Sverige ratificerade konventionen i september 2007. Konventionen omfattar huvudområdena förebyggande åtgärder, kriminalisering och brottsbekämpning, internationellt samarbete, återställande av tillgångar samt teknisk assistans och informationsutbyte.
Under konventionen finns en utvärderingsmekanism vars syfte är att hjälpa statsparterna att implementera konventionen. Utvärderingsmekanismens första cykel pågick år 2010–2015 och rörde kapitel 3 och 4 i konventionen (kriminalisering och brottsbekämpning samt internationellt samarbete). Den andra cykeln, som har pågått sedan 2015, rör kapitel 2 och 5 (förebyggande åtgärder och återställande av tillgångar).
Utvärderingarna bygger i första hand på självskattning. Inledningsvis ska den utvärderade staten fylla i ett formulär med information om hur konventionen implementerats. Den utvärderade staten har också möjlighet att bjuda in till ett landbesök för vidare diskussioner. Det underlag som den utvärderade staten lämnar samt utvärderarnas slutsatser och rekommendationer presenteras både i en sammanfattande rapport och en slutlig landrapport.
En utvärderingsgrupp har inrättats för att dels övervaka och förbättra utvärderingarna, dels fungera som ett forum för parterna att utbyta erfarenheter och granska landrapporterna.
Utvärderingar av Sverige
Sverige utvärderades inom ramen för den första utvärderingscykeln år 2012–2014. Utvärderande stater var Frankrike och Kanada.
Senaste utvärderingen av Sverige inleddes 2019. Utvärderande stater var Belgien och Lesotho. Sverige lämnande in ett självskattningsformulär med information om hur svensk rätt lever upp till konventionens bestämmelser i oktober 2019. På grund av covid-19 blev det inplanerade landbesöket i Stockholm framskjutet och kunde äga rum först i juni 2022. Sverige har därefter mottagit en slutlig landrapport.
Sverige har valt att publicera alla relevanta dokument som rör utvärderingarna på UNODC:s hemsida.