Andreas Egeryd, samhällsvetare

Uppdaterad

"Jag brukar säga till mina vänner att allt som du ser ute i samhället har en handläggare i Regeringskansliet", skriver Andreas Egeryd som berättar om några arbetsuppgifter och utmaningar han har ställts inför som tjänsteman i Regeringskansliet.

Andreas Egeryd, samhällsvetare.
Andreas Egeryd, samhällsvetare. Foto: Pontus Johansson

Korta fakta

Namn: Andreas Egeryd
Jobbar som: Handläggare för brottsförebyggande arbete.
Departement: Justitiedepartementet
Utbildning: Samhällsvetare (kulturgeografi, statsvetenskap med mera.)

- How many horsepowers? Den nordkoreanske delegaten från jordbruksministeriet tittade förundrat på den enorma traktorn och ville absolut veta motorstyrkan, hur snabb den var, hur mycket den kunde lyfta där bak. Ja, allt. Händelsen utspelade sig för att antal år sedan på en gård i Östergötland där jag som representant för Jordbruksdepartementet guidade Nordkoreas jordbruksminister med delegation under ett besök i Sverige för att lära sig mer om modern livsmedelsproduktion. Frågorna var oändliga och svaren inte alltid så lätta att ge för en relativt ung och nyanställd departementssekreterare. Jag slogs också av det stora ansvar det innebar att med endast närmaste chefen som stöd hantera en internationell delegation under ett flera dagar långt besök.

"I en helt annan roll"

Bara ett år senare står jag på en konferens om människohandel i Minsk i Vitryssland och håller ett anförande på engelska om den svenska sexköpslagen. I en helt annan roll, denna gång som representant för Justitiedepartementet. Jag har förlorat allt bagage på flyget från Wien, men med lånad slips och illasittande lånad kavaj tror jag att budskapet gick fram.

"På valnatten står det klart"

År 2006 är det val. Ett intensivt halvår ligger bakom oss, då kraven på tjänstemännen att leverera snabbt och med hög kvalitet ställs på sin spets under ett valår. På valnatten står det klart att mina tidigare chefer lämnar sina poster och måste göra plats för en ny regering. Från att ena dagen har stöttat en politisk ledning förväntas jag omedelbart kunna ställa om och bidra med underlag med samma snabbhet och kvalitet till en ny justitieminister. Det är en utmaning som man måste klara av som tjänsteman i en politisk organisation.

"Möjligheterna till variation oändliga"

Det här är bara några exempel på den bredd av arbetsuppgifter och de utmaningar man ställs inför i Regeringskansliet. Jag tror att det är just de stora möjligheterna att arbeta med olika områden, nationella och internationella frågor, att kunna byta arbetsuppgifter och departement som gjort att jag stannat kvar i Regeringskansliet så länge. Jag brukar säga till mina vänner att allt som du ser ute i samhället har en handläggare i Regeringskansliet. Då är det inte konstigt att möjligheterna till variation är oändliga.

Min tid i Regeringskansliet

1999: Timanställd och sommarvikarie på Miljödepartementet under studietiden. En fantastiskt lärorik första arbetsplats där jag fick arbeta med ministerns brevsvar.
2000: Brevsvar och annat informationsarbete på Jordbruksdepartementet, bl.a. under svenska ordförandeskapet i EU 2001.
2001: Handläggare för spannmål och energigrödor (främst EU-relaterat arbete med mycket resor till Bryssel)
2002: Började på Justitiedepartementets polisenhet och arbetade främst med underlag till den politiska ledningen, tal, debattartiklar mm men hade också ansvar för vissa sakområden som våld i nära relationer, människohandel mm.
2005: Myndighetshandläggare för Säkerhetspolisen samt handläggare för såväl polisens krisberedskap som för polisenhetens interna beredskapsfrågor.
2009: Lämnade myndighetsstyrningen och började arbeta med internationella polisfrågor (främst EU) och polisens utlandsstyrka.
2012: Tjänstledig ett år för arbete med brottförebyggande frågor på Sveriges Kommuner och Landsting
2013: Åter på Justitiedepartementet. Arbetade under större delen av året med att förbereda skapandet av en tillsynsmyndighet för polisen. Sedan november 2013 arbetar jag på Kriminalpolitiska enheten som handläggare för brottsförebyggande arbete där jag bland annat har tagit fram regeringens brottsförebyggande program Tillsammans mot brott. Under 2017 har jag haft en sexmånaders växeltjänstgöring i justitieminister Morgan Johanssons stab.