Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021
Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.
Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister.
Inreseförbuden till Sverige – detta gäller från och med i dag
Publicerad
Vid midnatt trädde förlängningen av det generella inreseförbudet i kraft. Kravet på uppvisande av negativt covid-19-test kvarstår vid inresa från alla länder. Samtidigt upphävdes också de särskilda inreserestriktionerna vid resa från Danmark och Norge. Kravet på att visa upp negativt covid-19-test vid inresa gäller även för resor från dessa länder. Inreseförbuden har förlängts till och med den 31 maj.
– Genom att förlänga det generella inreseförbudet och kravet på uppvisande av negativt covid-19-test vid inresa från alla länder, minskar risken för ytterligare spridning av coronaviruset och att fler människor i vårt samhälle insjuknar. På ett ansvarsfullt sätt, i linje med en hemställan från Folkhälsomyndigheten, upphävs dock de särskilda restriktionerna för resor från Danmark och Norge för att underlätta för de som lever, bor och verkar i våra gränsregioner, säger inrikesminister Mikael Damberg.
Det generella inreseförbudet med krav på att visa upp ett negativt covid-19 test vid inresa gäller, efter förlängningen, till och med den 31 maj 2021. Regeringen har dock beslutat att upphäva de särskilda inreserestriktionerna vid resa från Danmark och Norge. Från och med i dag gäller krav på negativt covid-19-test vid inresa från dessa länder till Sverige, med vissa undantag, enligt samma regler som för övriga EES-stater.
Även fortsättningsvis finns alltså ett generellt inreseförbud för utländska medborgare. Vid inresa från EES-länder innebär inreseförbudet att man inte får resa in i landet om man inte kan visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomsten till Sverige. Från länder utanför EU/EES, så kallade tredje länder, är det enbart personer som tillhör ett undantag som får resa in i Sverige och då endast om de dessutom kan visa upp ett negativt covid-19-test. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år eller äldre, med vissa undantag. Storbritannien är sedan övergångsreglerna efter Brexit löpt ut ett så kallat tredje land och inresor därifrån bör enligt EU:s rekommendationer regleras på samma sätt som för övriga tredjeländer.
Det negativa covid-19-testet får, liksom tidigare, inte vara äldre än 48 timmar räknat från när testet gjordes. För arbetspendlare och gränsstudenter finns det lättnader i den tidsgräns på 48 timmar som annars gäller. Dessa ska kunna visa upp test som är högst en vecka gamla.
Svenska medborgare har alltid rätt att resa in i Sverige och omfattas inte av vare sig inreseförbud eller testkrav. Men alla som har varit utomlands, även svenska medborgare och personer som är undantagna från inreseförbudet eller kravet på negativt covid-19-test, ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer till alla som reser in i Sverige från utlandet efter ankomst.
För mer information, se frågor och svar via länken här intill.
Vid frågor
Media och journalister, kontakta pressekreterarna. För alla övriga frågor kontakta växeln 08-405 10 00 eller Justitiedepartementets registrator via e-post.