Högskola och forskning

Högre utbildning bidrar till bildning och enskilda individers utveckling, samhällsengagemang och kritiska tänkande. Utbildning av hög kvalitet är avgörande för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Den behövs för välutbildad arbetskraft och skapar förutsättningar för forskning och ökad kunskap.

Ansvariga för högskola och forskning

Ansvarigt statsråd

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning
Matilda Ernkrans Minister för högre utbildning och forskning

Ansvarigt departement

Aktuellt om högskola och forskning

 • Fler obehöriga lärare och förskollärare ska nå behörighetsgivande examen genom VAL

  Matilda Erkrans på regeringens sommarfika.
  Matilda Erkrans på regeringens sommarfika. Foto: Linnea Jungert/Regeringskansliet

  Kunskapsresultaten i skolan behöver fortsatt stärkas och då behövs fler behöriga lärare och förskollärare. Allt färre antas dock till satsningen Vidareutbildning av lärare (VAL) trots att det finns många kvalificerande sökande – och det beror på detaljerade och byråkratiska bestämmelser. Nu beslutar regeringen om förändringar i regelverket så att fler obehöriga lärare och de som har medverkat i undervisningen i förskolan och förskoleklassen ska kunna nå en behörighetsgivande examen via VAL.

 • Matilda Ernkrans presenterar hur universitet och högskola förstärks inför hösten

  I dag, måndag 29 juni, håller Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, en pressträff om hur universitet och högskola förstärks med fler platser inför hösten med anledning av det nya coronaviruset. Matilda Ernkrans kommer också berätta om ett coronarelaterat uppdrag till Universitetskanslersämbetet.

  I pressmeddelandet finns en teckenspråkstolkad version av sändningen.

Innehåll om högskola och forskning

Prenumerera

Totalt 1479 träffar.