Högskola och forskning

Högre utbildning bidrar till bildning och enskilda individers utveckling, samhällsengagemang och kritiska tänkande. Utbildning av hög kvalitet är avgörande för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Den behövs för välutbildad arbetskraft och skapar förutsättningar för forskning och ökad kunskap.

Ansvariga för högskola och forskning

Ansvarigt statsråd

Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning

Ansvarigt departement

Aktuellt om högskola och forskning

  • Så ska ESS bli ledande i forskningsvärlden – regeringen lanserar ny strategi för anläggningen i Lund

    I en skrivelse till riksdagen presenterar regeringen nu en nationell strategi för det svenska arbetet med forskningsanläggningen ESS i Lund. En strategi som ska stärka insatserna, öka och bredda engagemanget, samt skapa långsiktiga förutsättningar för berörda aktörer – lärosäten, forskningsfinansiärer och näringsliv.

  • Högre studiebidrag till KPU-studenter

    Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson
    Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    Regeringen har beslutat att studerande på kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen ska kunna få mer i studiebidrag. – Sverige är mitt uppe i en stor lärarbrist. Därför förbättrar vi möjligheterna för fler människor med tidigare akademiska studier att ställa om till läraryrket, säger Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen lanserar ny rymdstrategi

– Svensk rymdverksamhet har en styrkeposition i världen, med högkvalitativ forskning och framgångsrik industri. Det ska vi fortsätta med. En satsning på rymden är ytterst en satsning på jorden, säger rymdminister Helene Hellmark Knutsson.

Summering efter mötet med de Nordiska utbildnings- och forskningsministrarna

På mötet med de nordiska ministrarna för utbildning och forskning diskuterades de viktiga grunderna för det fortsatta arbetet inom deras ansvarsområden. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, summerar här mötet.

Utredaren Johan Modin ska inrätta nya Etikprövningsmyndigheten i Uppsala

De sex regionala etikprövningsnämnderna ska avvecklas och ersättas med en ny sammanhållen myndighet. Helene Hellmark Knutsson har förordnat Johan Modin till särskild utredare för inrättandet av den nya myndigheten – Etikprövningsmyndigheten.

Samhällsutmaningar i fokus när nordiska utbildnings- och forskningsministrar möts i Stockholm

Strategiska och långsiktiga frågor står på agendan när de nordiska ministrarna för utbildning och forskning möts i Stockholm, onsdagen den 25 april. Mötet sker inom ramen för det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1075 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida