Högskola och forskning
Högre utbildning bidrar till bildning och enskilda individers utveckling, samhällsengagemang och kritiska tänkande. Utbildning av hög kvalitet är avgörande för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Den behövs för välutbildad arbetskraft och skapar förutsättningar för forskning och ökad kunskap.
Ansvariga för högskola och forskning
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om högskola och forskning
Regeringen satsar 100 miljoner kronor på uppföljningsstudier av covid-19-vacciner
Foto: Jonas Lindkvist/TT Nu har vaccinationerna mot covid-19 inletts runt om i landet. I en extra ändringsbudget föreslog regeringen den 12 januari att 100 miljoner kronor avsätts till forskningsstudier för bred uppföljning av vaccinerna. Vetenskapsrådet får nu i uppdrag att förbereda finansiering av uppföljningsstudier av covid-19-vacciner.
Så här fördelas medel för stärkt distansutbildning
Foto: Johnér Bildbyrå God tillgång till högre utbildning av hög kvalitet i hela landet är en förutsättning för att utbildad personal till välfärd och näringsliv ska finnas även utanför storstadsregionerna. Regeringen satsar därför på att stärka distansutbildningen, öka möjligheterna till verksamhetsförlagd utbildning på distans och utveckla goda samverkansformer för verksamhetsförlagd utbildning. Nu presenteras hur medel för ändamålet fördelas bland lärosäten i landet.
Innehåll om högskola och forskning
Totalt 1614 träffar.
-
Ökad kvalitet i lärarutbildningen och fler lärare i skolan, U2021/00301
Av punkt 56 i den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, det s.k. januariavtalet, framgår att lärarutbildningen ska reformeras. Kraven på utbildningen ska skärpas. Vidare ska fler lärarledda timmar införas. Kopplingen mellan teori och praktik ska stärkas, och fokus på metodiken ska öka. Förutsättningarna för akademiker att välja läraryrket ska underlättas. Längden på den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU) ska kortas ned, och studietakten ska höjas. Därutöver ska möjligheterna att jobba på en skola och studera till lärare parallellt förbättras.
-
Regeringen satsar 100 miljoner kronor på uppföljningsstudier av covid-19-vacciner
Nu har vaccinationerna mot covid-19 inletts runt om i landet. I en extra ändringsbudget föreslog regeringen den 12 januari att 100 miljoner kronor avsätts till forskningsstudier för bred uppföljning av vaccinerna. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Vetenskapsrådet får nu i uppdrag att förbereda finansiering av uppföljningsstudier av covid-19-vacciner.
-
Det ska finnas personskadeförsäkring vid distansstudier inom högskolan och yrkeshögskolan
Personskadeförsäkringen inom högskolan och yrkeshögskolan ska i fortsättningen gälla även vid vissa olycksfall under distansstudier, även efter covid-19-pandemin. Detta står klart efter att regeringen i dag har godkänt de överenskommelser som träffats mellan Universitets- och högskolerådet (UHR) och Kammarkollegiet respektive Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och Kammarkollegiet om nya försäkringsvillkor.
-
Uppdrag att föreslå utformning av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen
Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem (Vinnova), Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att gemensamt ta fram ett förslag till utformning och genomförande av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen. Vinnova ska vara samordnande myndighet för uppdraget.
-
Så här fördelas medel för stärkt distansutbildning
God tillgång till högre utbildning av hög kvalitet i hela landet är en förutsättning för att utbildad personal till välfärd och näringsliv ska finnas även utanför storstadsregionerna. Regeringen satsar därför på att stärka distansutbildningen, öka möjligheterna till verksamhetsförlagd utbildning på distans och utveckla goda samverkansformer för verksamhetsförlagd utbildning. Nu presenteras hur medel för ändamålet fördelas bland lärosäten i landet.
-
Kraftsamling för att leda den digitala strukturomvandlingen
Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem, Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att föreslå ett program för att leda den digitala strukturomvandlingen av Sverige. Uppdraget är att hitta former för nära samverkan mellan näringsliv, lärosäten och myndigheter inom bl.a. tillämpad forskning, testbäddar, infrastruktur, kompetensförsörjning och digital förvaltning.
-
Regeringen satsar 50 miljoner kronor på forskning om långtidscovid
Många patienter, däribland barn, rapporteras ha symptom under lång tid efter genomgången covid-19-sjukdom, så kallad långtidscovid. Dessa komplikationer uppmärksammas alltmer nationellt och internationellt och behoven av ny kunskap är stora. Regeringen föreslår därför att 50 miljoner kronor avsätts till forskning om långtidscovid. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Fortsatt satsning på jämställdhet i akademin
Trots att kvinnor är i majoritet av studenterna vid landets högskolor och universitet går arbetet mot en jämställd högskola alldeles för långsamt. Därför sätter regeringen inför 2021 upp nya rekryteringsmål av professorer vid landets lärosäten.
-
Så här fördelas medel för studenthälsan
Den psykiska ohälsan är alltför utbredd bland studenter och det behövs insatser för att studenter ska må bättre och ha goda förutsättningar att klara sina studier. När undervisningen sker på distans med minskade sociala kontakter och med en osäker framtida arbetsmarknad bedöms behovet av insatser öka. Som en förebyggande åtgärd för att alla studenter ska kunna känna sig trygga under studietiden ska studenthälsan förstärkas genom att regeringen riktar medel för en ambitionshöjning för studenthälsan. Nu presenteras hur medel för studenthälsan fördelas bland lärosäten i landet.
-
Så har regeringen arbetat för en god utbildning under pandemin
Covid-19-pandemin är en kris för hela världen och en prövning både för det svenska samhället och för oss som individer. Regeringen har vidtagit åtgärder och fattat beslut för att minska de negativa effekterna för individer och samhälle. Kunskapen om viruset ökar hela tiden och samtliga åtgärder och beslut utvärderas löpande.