Högskola och forskning

Högre utbildning bidrar till bildning och enskilda individers utveckling, samhällsengagemang och kritiska tänkande. Utbildning av hög kvalitet är avgörande för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Den behövs för välutbildad arbetskraft och skapar förutsättningar för forskning och ökad kunskap.

Ansvariga för högskola och forskning

Ansvarigt statsråd

Anna Ekström Utbildnings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om högskola och forskning

  • Vetenskapsrådet får i uppdrag att samlat kommunicera stöd till ukrainska forskare

    Ukrainska forskare som är på flykt behöver stöd under den pågående ryska invasionen av Ukraina. Svenska lärosäten och forskningsfinansiärer har redan initierat flera stödinsatser. Regeringen ger nu Vetenskapsrådet i uppdrag att samlat kommunicera vilket stöd som finns för forskare som lämnar Ukraina och kommer till Sverige. Detta meddelade utbildningsminister Anna Ekström vid en pressträff den 30 mars.

  • Rymden får allt större strategisk och politisk vikt

    Vy över rymdbasen Esrange Space Center med kontorsområdet i fronten och raketuppskjutningen i bakgrunden.
    Rymdbasen Esrange i Kiruna. Foto: SSC

    Regeringen har de senaste åren ökat rymdbudgeten och utifrån en nationell strategi initierat flera initiativ för att stärka Sverige på rymdområdet. Den 18 mars talade utbildningsminister Anna Ekström om regeringens arbete med rymdfrågor när den första upplagan av Högnivåforum Rymd gick av stapeln på Försvarshögskolan i Stockholm.

Innehåll om högskola och forskning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1898 träffar.