Vuxenutbildning
Elevens förutsättningar och behov är utgångspunkten i vuxenutbildningen. Alla ska ha rätten att utbilda sig för att kunna utveckla sina kunskaper och sin kompetens. Syftet är att kunna stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt för att främja sin personliga utveckling.
Ansvariga för vuxenutbildning
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om vuxenutbildning
Vårens nationella prov ställs in
Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet Skolverket har beslutat att ställa in de nationella proven under våren 2021. Detta beslut omfattar bland annat grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
– Skolverkets beslut är nödvändigt, även om det så klart inte är önskvärt, säger Anna Ekström.
Anna Ekström tog emot utredning om sfi
Den 1 december överlämnade regeringens särskilda utredare Karin Sandwall förslag för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk till utbildningsminister Anna Ekström.
Innehåll om vuxenutbildning
Totalt 605 träffar.
-
Remiss av SOU 2021:2 Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, Ju2021/00115
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat delbetänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Det ska finnas personskadeförsäkring vid distansstudier inom högskolan och yrkeshögskolan
Personskadeförsäkringen inom högskolan och yrkeshögskolan ska i fortsättningen gälla även vid vissa olycksfall under distansstudier, även efter covid-19-pandemin. Detta står klart efter att regeringen i dag har godkänt de överenskommelser som träffats mellan Universitets- och högskolerådet (UHR) och Kammarkollegiet respektive Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och Kammarkollegiet om nya försäkringsvillkor.
-
Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, SOU 2021:2
Delbetänkande av Utredningen om språk- och samhällskunskapskrav för svenskt medborgarskap och andra frågor om medborgarskap (USSMA).
-
Så har regeringen arbetat för en god utbildning under pandemin
Covid-19-pandemin är en kris för hela världen och en prövning både för det svenska samhället och för oss som individer. Regeringen har vidtagit åtgärder och fattat beslut för att minska de negativa effekterna för individer och samhälle. Kunskapen om viruset ökar hela tiden och samtliga åtgärder och beslut utvärderas löpande.
-
Regeringen tillsätter utredning om en resultatbaserad sfi-peng till utbildningsanordnare
Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur en ersättning till utbildningsanordnare för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) som baseras på uppnådda språkresultat kan utformas. Syftet med den så kallade sfi-pengen är att bidra till bättre resultat inom sfi.
-
Sfi-peng till utbildningsanordnare, Dir. 2020:138
En särskild utredare ska föreslå hur en ersättning till utbildningsanordnare för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) som baseras på uppnådda språkresultat, en s.k. sfi-peng, kan utformas. Syftet med en sådan ersättning ska vara att stimulera och ge utbildningsanordnare stärkta incitament att verka för en större måluppfyllelse för eleverna, så att resultaten och genomströmningen i sfi förbättras.
-
Slopat fribelopp till och med 30 juni 2021
Det finns ett fortsatt behov av att studerande kan gå in och avlasta särskilt i vården där det behövs med anledning av coronapandemin. Därför vill regeringen förlänga det tillfälligt slopade fribeloppet, till och med den 30 juni 2021. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Över en miljard extra till skolan nästa år
För att möta den tuffa utmaning som covid-19-pandemin medför förstärks det statliga stödet till skolväsendet med 1 miljard kronor 2021. Syftet är att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att kunna säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin.
-
Remiss av SOU 2020:66 Samverkande krafter – för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk, U2020/06271
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat SOU 2020:66 Samverkande krafter – för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Kunskap om könsskillnader i utbildningsval ska kartläggas
Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att sammanställa befintlig forskning och kunskap om könsskillnader i utbildningsval.