Regeringens arbete med nya coronaviruset

Med anledning av utbrottet av nya coronaviruset följer regeringen och Regeringskansliet utvecklingen noga och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. Regeringen fattar de beslut som krävs för att underlätta arbetet med att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset och att motverka effekterna av smittspridningen i samhället. Har du frågor om hur åtgärderna tillämpas kan du vända dig till ansvarig myndighet.

Aktuellt från regeringen och Regeringskansliet

  • Ytterligare tillskott till kommuner och regioner

    Många kommuner och regioner drabbas hårt ekonomiskt till följd av det pågående utbrottet av covid-19. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna avser därför att föreslå tillskott på sammanlagt 22 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för 2020, som presenteras den 15 april. Förstärkningen görs genom både ökade generella statsbidrag och en ökning av beloppet som ska täcka merkostnader inom hälso- och sjukvård samt omsorg.

    I pressmeddelandet finns en teckenspråkstolkad version av sändningen.

  • Nya allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar

    Under en pressträff presenterade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson nya allmänna råd för att minska spridningen av covid-19 i Sverige.

    Teckenspråkstolkad version av pressträffen går att se i pressmeddelandet nedan.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Nationellt besöksförbud på äldreboenden och utökad provtagning för covid-19

Tisdag den 31 mars höll statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren. På pressträffen meddelades att ett nationellt besöksförbud på äldreboende kommer att införas och att provtagningen för covid-19 ska utökas i Sverige.

Magdalena Andersson och Per Bolund på pressträffen
Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade ytterligare åtgärder för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och ekonomi i Sverige. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Krispaket för jobb och omställning

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade vid en pressträff ytterligare åtgärder för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och ekonomi i Sverige. Det pågående virusutbrottet har betydande konsekvenser för svensk ekonomi och många har blivit eller riskerar att bli arbetslösa. För att lindra konsekvenserna på arbetsmarknaden presenteras nu ett krispaket för jobb och omställning.

Stefan Löfven, Mikael Damberg och Lena Hallengren på pressträffen.
Statsminister Stefan Löfven, inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren presenterade beslutet på en pressträff. Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet

Förbud mot allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare

Regeringen beslutade den 27 mars om en ändring i förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Bild: Regeringskansliet

Ett tillfälligt förbud mot resor till EU via Sverige med anledning av covid-19

Regeringen har med anledning av Europeiska rådets och kommissionens uppmaning beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EES-området och Schweiz, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19.

Porträttbild.
Tomas Eneroth, infrastrukturminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Transportsektorn ställer om för klimatet

Transportsektorn står för nära en tredjedel av de fossila utsläppen i Sverige i dag. Det är den sektor som har störst förutsättningar att snabbt kunna ställa om till att bli fossilfri.

Lindhagen och kommissionen står framme vid podiet under en pressträff
Regeringen har beslutat att tillsätta en kommission för jämställda livsinkomster. Foto: Regeringskansliet

Regeringen tillsätter en kommission för jämställda livsinkomster

Regeringen har beslutat att tillsätta en kommission för jämställda livsinkomster. Kommissionen har fått i uppdrag att lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män i Sverige.

Foto: KristianPohl/Regeringskansliet.

Utrikesdeklarationen 2020

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Ann Linde den 12 februari.

Inrikesminister Mikael Damberg blir intervjuad efter en pressträff.
Inrikesminister Mikael Damberg blir intervjuad efter en pressträff. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

34-punktsprogrammet: Regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten

I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Kampen mot det grova våldet och nyrekryteringen till gäng- och nätverksmiljöer måste intensifieras.

Innehåll från regeringen och Regeringskansliet

Prenumerera

Totalt 41823 träffar.