Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

  • UD häver avrådan från icke nödvändiga resor till Andorra, Polen och Tyskland och inför avrådan för icke nödvändiga resor till Schweiz

    UD har den 14 juli 2020 beslutat om att ändra avrådan från icke nödvändiga resor till ett antal länder i Europa. Efter den 15 juli hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Andorra, Polen och Tyskland. Avrådan från icke nödvändiga resor till Schweiz införs från och med den 15 juli, och gäller till och med den 29 juli 2020.

  • Information från UD med anledning av coronaviruset

    Med anledning av det pågående coronautbrottet bedriver UD bland annat ett konsulärt arbete med att ta emot samtal, förmedla information, ge rådgivning och hjälpa svenska resenärer.

  • Sveriges arbete i den globala kampen mot coronaviruset

    Utbrottet av det nya coronaviruset har lett till en aldrig tidigare skådad global kris. Virusets spridning över världen belyser vikten av att möta globala utmaningar gemensamt och solidariskt. Sverige fortsätter att värna om internationella principer och åtaganden och stödjer multilaterala organisationer som syftar till att motverka den globala smittspridningen och dess konsekvenser. Med en genomtänkt respons kan det internationella samfundet gemensamt lägga grunderna för en mer hållbar, jämlik och jämställd värld som står bättre rustad att möta nya kriser.

Foto: KristianPohl/Regeringskansliet.

Ann Linde presenterar utrikesdeklarationen 2020

Regeringens utrikespolitiska mål och prioriteringar presenterades av utrikesminister Ann Linde den 12 februari.

Ninni Andersson/Regeringskansliet.

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

Foto: Regeringskansliet/Christian Ugge

UD-podden säsong 5

Vad gör egentligen Sverige utomlands? Vilken roll spelar vårt bistånd, när avråder UD från resor och vad gör en utrikesminister om dagarna? I UD-poddens femte säsong reder programledare Kristoffer Triumf tillsammans med UD-medarbetare ut dessa frågor och många fler.

Innehåll från Utrikesdepartementet

Prenumerera

Totalt 9151 träffar.