Social­departementet

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. De omfattar försäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små. Frågor om individ- och familjeomsorg, stöd till personer med funktionsnedsättning och äldreomsorg ingår också. Dessutom arbetar departementet med rättigheter för personer med funktionsnedsättningar och med frågor om premiepensionssystemet.

Aktuellt från Socialdepartementet

 • Utredning om hälso- och sjukvårdens beredskap

  Socialminister Lena Hallengren har den 2 april tagit emot ett delbetänkande från Utredningen om beredskapen inom hälso- och sjukvården. Utredningen lämnar bland annat förslag på hur försörjningen av läkemedel och medicinteknik kan tryggas samt hur antalet vårdplatser ska kunna utökas om många skadats eller insjuknat.

 • Arbete inom folkhälsa, sjukvård, social omsorg och socialförsäkringar med anledning av coronaviruset

  • En man och en kvinna står bredvid varandra.

   – Socialstyrelsen har idag tecknat avtal för att säkra omfattande leveranser av andningsskydd. Det här en långsiktig lösning, baserad på inhemsk svensk produktion, säger socialminister Lena Hallengren. Här med Jonas Nykvist från Dräger AB, ett företag inom medicin och säkerhetsteknik.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Två män och en kvinna sitter vid ett stort bord.

   Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och H.M Konungen från extra informationskonselj på Kungliga slottet den 18 mars. Statsministern underrättade H.M. Konungen om regeringens arbete med att begränsa och bromsa spridningen av det nya coronaviruset i Sverige.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Två kvinnor påväg till en pressträff.

   På pressträffen den 18 mars berättade socialminister Lena Hallengren om ett nytt uppdrag till Socialstyrelsen att inrätta en samordningsfunktion för intensivvårdsplatser. Här med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • En kvinna står och talar.

   Socialminister Lena Hallengren på en pressträff 13 mars.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Två män och två kvinnor står bredvid varandra vid en pressträff.

   Fredag 13 mars höll statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, näringsminister Ibrahim Baylan och minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Med anledning av utbrottet av nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 följer regeringen utvecklingen noga och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. Här finns samlad information om arbetet inom Socialdepartementets politikområden. Sidan uppdateras löpande.

 • Information och råd

  Information och råd om nya coronaviruset uppdateras löpande av ansvariga myndigheter. Folkhälsomyndigheten samordnar det nationella smittskyddet och uppdaterar lägesbild dagligen.

Innehåll från Socialdepartementet

Prenumerera

Totalt 5480 träffar.