Hoppa till huvudinnehåll

Social­­departementet

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd, så som folkhälsan, sjukvården och äldreomsorgen. Bland departementets ansvarsområden finns också socialförsäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små. Frågor om individ- och familjeomsorg, stöd till personer med funktionsnedsättning och äldreomsorg ingår. Dessutom arbetar departementet med rättigheter för personer med funktionsnedsättningar och med frågor om premiepensionssystemet. Departementet ansvarar även för frågor som rör idrott, ungdomspolitik, civilsamhället, trossamfund och begravningsväsendet.

Aktuellt från Socialdepartementet

 • En förebyggande socialtjänstlag – för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter

  Regeringen presenterade förslag till en ny socialtjänstlag med fokus på förebyggande arbete, ökad tillgänglighet och kunskap. Barn ska få stärkta rättigheter och socialtjänsten ska arbeta med tidiga insatser.

 • Tillsammans mot ofrivillig ensamhet - företagsnätverk för ökad gemenskap

  Illustration: Regeringskansliet

  Företagsnätverket för ökad gemenskap och mot ofrivillig ensamhet är en sammanslutning av enskilda företag och organisationer som engagerar sig för att motverka ofrivillig ensamhet inom sina respektive arenor och branscher. Nätverket initierades av socialminister Jakob Forssmed i december 2023.

 • Regeringen presenterar förslag om gårdsförsäljning

  Onsdagen den 5 juni bjöd statsminister Ulf Kristersson, socialminister Jakob Forssmed och Liberalernas gruppledare Lina Nordquist in till en pressträff för att presentera regeringens kommande lagrådsremiss om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Foto: Maskot

Hälso- och sjukvården är en av regeringens prioriteringar

Patientens bästa står i centrum när hälso- och sjukvården reformeras. Regeringen och dess samarbetsparti har enats om reformer som bland annat ska kapa vårdköerna, öka tillgängligheten, förbättra effektiviteten och jämlikheten i hälso- och sjukvården samt förbättra arbetsmiljö och kompetensförsörjning för anställda inom vården.

Gruppbild på Camilla Waltersson Grönvall, Jakob Forssmed, Anna Tenje och Acko Ankarberg Johansson
De fyra statsråden på Socialdepartementet: socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, socialminister Jakob Forssmed, äldre- och socialföräkringsminister Anna Tenje och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ett hälsosamt liv i trygghet – Sveriges ordförandeskap i Nordiska ­ministerrådet 2024

”Ett hälsosamt liv i trygghet” är temat för hälso- och socialområdet under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2024. Särskilt prioriterade områden är förebyggande insatser inom vård och omsorg, digitala lösningar inom social- och hälsopolitik, antimikrobiell resistens, tillgång till läkemedel, en god och jämlik hälsa samt hur samarbetet kring beredskap inom hälso- och sjukvården i Norden kan utvecklas.

Foto på Acko Ankarberg Johansson och Sophie Løhde
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Danmarks inrikes- och hälsominister Sophie Løhde vid frukostmötet där ministrar och representanter för flera länder diskuterade konkurrenskraft i Europa och översynen av EU:s läkemedelslagstiftning. Foto: Martin Premmert/Regeringskansliet

Sverige och Danmark samlade EU:s hälsoministrar för ett möte om läkemedelslagstiftningen

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Danmarks inrikes- och hälsominister Sophie Løhde bjöd in till frukostmöte i Bryssel, i samband med det informella EPSCO-mötet den 24 april, för att diskutera läkemedel med fokus på konkurrenskraft i Europa och översynen av EU:s läkemedelslagstiftning.

Gruppfoto på medlemmarna i GLG. De står utomhus under några tallar.
Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance (GLG) består av världsledare och experter som arbetar för att påskynda politiska åtgärder mot antimikrobiell resistens. Socialminister Jakob Forssmed är medlem i GLG. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Världsledare och experter i Sverige för samtal om åtgärder mot antibiotikaresistens

Socialminister Jakob Forssmed leder mötet i Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance i Sigtuna den 6–7 maj där generalsekreterarna för Världshälsoorganisationen, WHO, FN:s miljöprogram, UNEP, och Världsorganisationen för djurhälsa, WOAH, medverkar.

Innehåll från Socialdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 5412 träffar.

Laddar...