Hoppa till huvudinnehåll

Georgien

Sveriges relation med Georgien präglas av stöd till landets EU-närmande, reformarbete och territoriella integritet. De senaste åren har dock Georgien uppvisat en allvarlig demokratisk tillbakagång. Detta har påverkat Georgiens relation till EU och Sverige negativt.

EU-närmandet har länge åtnjutit brett folkligt stöd och varit en viktig drivkraft för reformer i Georgien. Den 27 juni 2014 undertecknade EU och Georgien ett associeringsavtal med ett djupgående och omfattande frihandelsområde. Ett avtal om viseringsförenkling trädde i kraft i mars 2011. Sedan 2017 kan georgiska medborgare resa viseringsfritt till Schengenländerna. Georgien ansökte den 3 mars 2022 om medlemskap i Europeiska unionen. I december 2023 beviljades landet kandidatlandsstatus.

Under våren 2024 antog det georgiska parlamentet en omtvistad lag om transparens för utländskt inflytande, trots stora gatuprotester och kritik från internationella partners. Till följd av de georgiska myndigheternas agerande konstaterade Europeiska rådet i sina slutsatser den 27 juni 2024 att EU-anslutningsprocessen i praktiken avstannat. Europeiska rådet har samtidigt uttryckt beredskap att stötta det georgiska folkets europeiska aspirationer och Georgiens väg till EU-medlemskap om georgiska myndigheter byter kurs.

I oktober 2024 hölls parlamentsval i Georgien. Valobservatörsinsatsen från OSSE/ODIHR framhöll i sin slutrapport att valet hade präglats av en ojämn spelplan, stark polarisering, hatretorik mot oppositionen och civilsamhället, påtryckningar och hot mot väljare (inte minst offentlighetsanställda) och omfattande övervakning av väljare på valdagen.

I november 2024 meddelade det styrande partiet Georgiska drömmen att Georgiens anslutningsprocess med EU skulle pausas till åtminstone 2028. Detta ledde till mer omfattande och ihållande folkliga protester. Georgiska myndigheter bemötte protesterna med oproportionerligt våld och gripanden av fredliga demonstranter, journalister och oppositionspolitiker. Sedan november 2024 har även ny lagstiftning införts som inskränker mötes-, yttrande och mediefriheten. 

Sverige har länge varit en av de största bilaterala biståndsgivarna till Georgien. Den demokratiska tillbakagången i landet har dock inneburit att regeringen inte ser några möjligheter att fortsätta att bedriva den typ av reformssamarbete som Sverige och Georgien så framgångsrikt gjort i nästan två decennier. Regeringen gav därför i mars 2025 Sida i uppdrag att avbryta alla direkta myndighetssamarbeten med Georgien. Dessa samarbeten hade redan varit pausade sedan oktober 2024. I stället inriktas det svenska biståndet nu i ännu högre grad på att stärka civilsamhället i Georgien.

Sverige stödjer Georgiens suveränitet och territoriella integritet. Sverige bidrar exempelvis med personal till EU:s observatörsmission EUMM, som bland annat verkar längs de administrativa gränslinjerna gentemot de georgiska regionerna Abchazien och Sydossetien.

År 2010 uppgraderade Sverige sin representation i Tbilisi till ambassad. Ambassadör är Anna Lyberg. Georgien har en ambassad i Stockholm. Ambassadör är Irakli Khutsurauli.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Georgien

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 29 träffar.

Laddar...