Militärt försvar

Området hanterar det militära försvaret, samordningen med det civila försvaret och frågor rörande totalförsvarsplikt. Området inkluderar också försvars- och försvarsmaterielsamarbeten med andra länder.

Aktuellt om militärt försvar

 • Sverige och Nato

  närbild på en militärklädd persons ögon
  Sedan Sverige gick med i Partnerskap för fred, PFF har samarbetet med Nato gradvis ökat. Sverige har deltagit i flera militära insatser och har även ett avtal om så kallat värdlandsstöd med Nato. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

  Ungerska parlamentet har röstat ja till att godkänna Sveriges Natoansökan den 26 februari 2024. Den 16 maj 2022 fattade regeringen, med ett brett stöd i riksdagen, beslut om att ansöka om medlemskap i Nato. Den 5 juli 2022 undertecknade samtliga Natoländer anslutningsprotokollet för Sverige. Sverige integreras nu gradvis i Natos politiska och militära strukturer.

 • Ungern köper fyra Gripenplan av Sverige

  Jas 39 Gripen.
  Jas 39 Gripen. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

  Sverige och Ungern ingick i dag, den 23 februari, ett avtal om att Ungern ska köpa fyra nya Gripenplan av Sverige. Avtalet skrevs under vid statsminister Ulf Kristerssons och försvarsminister Pål Jonsons besök i Budapest.

 • Regeringen presenterar största militära stödpaketet till Ukraina

  Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

  Den 20 februari har regeringen presenterat det 15:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes den 24 februari 2022. Paket 15 uppgår till ett värde av 7,1 miljarder kronor i löpande priser. Det inkluderar bland annat en marin satsning där Stridsbåt 90, mindre snabbgående motorbåtar (G-båt) och undervattensvapen ingår.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Pressträff på Berga örlogsbas om stöd till Ukraina

Tisdagen den 20 februari bjöd statsminister Ulf Kristersson in till pressträff tillsammans med försvarsminister Pål Jonson och finansminister Elisabeth Svantesson. Under pressträffen presenterades ett nytt stöd till Ukraina.

En stridsbåt 90 ses från sidan flytandes i en vintrig skärgårdsmiljö
Stridsbåt 90 Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Framgångsrikt utbildningspaket för ukrainska militären utökas

Regeringen har beslutat om ett ramuppdrag till Försvarsmakten att under 2024 genomföra och delta i militär utbildning av ukrainska medborgare. Det utbildningsstöd som Sverige hittills har lämnat har varit väldigt uppskattat av Ukraina. Nu förlängs pågående utbildningsinsatser och möjlighet ges att komplettera de tidigare utbildningsinitiativen med ytterligare aktiviteter.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Svenska stabsofficerare skickas till Röda havet

Regeringen har gett Försvarsmakten i uppdrag att placera upp till tio stabsofficerare i EU:s sjöfartsskyddsinsats Eunavfor Aspides i Röda havet.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Avtal om försvarssamarbete med USA undertecknat

Sverige och USA har genom försvarsminister Pål Jonson och försvarsminister Lloyd J. Austin III undertecknat ett försvarssamarbetsavtal som betyder att länderna kommit överens om förutsättningarna för amerikanska styrkor att verka inom Sverige.

Innehåll om militärt försvar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 452 träffar.