Innehåll om EU:s Östersjöstrategi
Totalt 23 träffar.
-
Sammanställning av Sveriges genomförande av EU:s strategi för Östersjöregionen 2021
Denna sammanställning beskriver det svenska genomförandet av EU:s Östersjöstrategi under 2021 på basis av de rapporter som inkommit från berörda myndigheter till Regeringskansliet. På detta sätt ges en inblick i hur det nationella genomförandet av strategin har sett ut under föregående år samt vilka konkreta mervärden den bidragit till.
· Rapport från Statsrådsberedningen
-
Uppdrag till Vetenskapsrådet att medverka i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen
Regeringen förlänger Vetenskapsrådets uppdrag (U2016/00120/AI) att bidra till att aktivt genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen, KOM(2009) 248, till att även omfatta 2020. Vetenskapsrådet ska i denna del senast den 31 januari 2021 lämna en slutredovisning till regeringen (Utbildningsdepartementet) med kopia till Tillväxtverket över genomförandet av uppdraget från föregående kalenderår.
-
Verksamheten i Europeiska unionen under 2015, Skr. 2015/16:115
I skrivelsen redogör regeringen för verksamheten i Europeiska unionen under 2015 i enlighet med 9 kap. 21 § riksdagsordningen.
-
Uppdrag att redovisa bidrag till genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen
Regeringen uppdrar åt Statens veterinärmedicinska anstalt att i tillämpliga delar redogöra för sitt bidrag till genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i enlighet med Europeiska kommissionens handlingsplan om Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen, KOM(2009)248, i sin uppdaterade form den 10 september 2015, SWD(2015)177, nedan kallad Östersjöstrategin. Statens veterinärmedicinska anstalt ska redogöra för vilka delmål i strategin som berör myndighetens verksamhetsområde och hur myndigheten inom sitt ansvarsområde har verkat för att nå dessa mål. Ovanstående redogörelser ska lämnas den 31 mars 2016 till Regeringskansliet (Näringsdepartementet).
-
Uppdrag åt SMHI att medverka i genomförandet av EUs strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan
Regeringen uppdrar åt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) att aktivt bidra till att genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i enlighet med kommissionens handlingsplan KOM(2009)248 i sin uppdaterade form den 10 september 2015 genom SWD(2015)177.
-
Uppdrag åt Naturvårdsverket att medverka i genomförandet av EUs strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan
Regeringen uppdrar åt Naturvårdsverket att aktivt bidra till att genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i enlighet med kommissionens handlingsplan KOM(2009)248 i sin uppdaterade form den 10 september 2015 genom SWD(2015) 177.
-
Uppdrag åt Kemikalieinspektionen att medverka i genomförandet av EUs strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan
Regeringen uppdrar åt Kemikalieinspektionen att aktivt bidra till att genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i enlighet med kommissionens handlingsplan KOM(2009)248 i sin uppdaterade form den 10 september 2015 genom SWD(2015) 177.
-
Uppdrag åt Havs- och vattenmyndigheten att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan
Regeringen uppdrar åt Havs- och vattenmyndigheten att aktivt bidra till att genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i enlighet med kommissionens handlingsplan KOM(2009)248 i sin uppdaterade form den 10 september 2015 genom SWD(2015) 177.
-
Uppdrag till ESF-rådet att medverka i genomförandet av EUs strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan
Regeringen uppdrar åt Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (Svenska ESF-rådet) att aktivt bidra till att genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i enlighet med kommissionens handlingsplan KOM(2009)248 i sin uppdaterade form den 10 september 2015 genom SWD(2015)177.
-
Genomförandet av EU:s Östersjöstrategi tar ny fart
I dag fattade regeringen beslut om ett tjugotal nya uppdrag till svenska myndigheter om att aktivt bidra till genomförandet av EU:s Östersjöstrategi. Enligt de nya uppdragen ska myndigheterna utveckla samverkansformer i Östersjöregionen som förstärker det långsiktiga tvärsektoriella samarbetet, samt medverka till genomförande av strategins handlingsplan. Tillväxtverket får en central roll och blir sammankallande för ett särskilt inrättat nationellt Östersjönätverk.
-
Östersjösamarbete för att förhindra katastrofer och olyckor
Erfarenheter och statistik behöver också delas mellan samarbetspartners i olika länder för att bidra till att bättre förebygga och begränsa katastrofer och olyckor. Ett projektsamarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Svenska Institutet (SI) och Östersjösekretariatet (CBSS) har underlättat detta.
· Artikel
-
Östersjöstrategins årliga forum i Jurmala, Lettland
Varje år hålls Östersjöstrategins forum där stats- och regeringschefer, politiker, näringsliv, frivilligorganisationer och andra aktörer inom Östersjöstrategins samlas och presenterar strategins aktiviteter.
-
Projektet SMOCS gör förorenade muddermassor till hållbart byggmaterial
Hållbar hamnutbyggnad genom av att omvandla förorenade bottensediment till konstruktionsmaterial. Det är vad projektet SMOCS, som bedrivs inom ramen för EU:s Östersjöstrategi och med finansiering från Östersjöprogrammet 2007-2013, har gjort i svenska och finska hamnar. Och deras metod sprids nu vidare, även till andra delar av Europa.
· Artikel