
EU:s Östersjöstrategi
EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön. Strategin har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet.
- Ansvariga statsråd
- Stefan Löfven
- Hans Dahlgren
- Ansvariga departement
- Statsrådsberedningen
EU:s strategi för Östersjöregionen tio år
Under 2019 fyller EU:s strategi för Östersjöregionen tio år. Vad har strategin inneburit för Sverige och hur ser utmaningarna ut inom Östersjöregionen idag? Det är två av frågorna som EU-minister Hans Dahlgren här ger svar på.
Det pågår en intensiv aktivitet bland svenska aktörer i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen
Tillväxtverket sammanställer årligen en analys av det svenska genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen. Årets rapport, som publicerades 30 april 2019, baseras på underlag från genomförande myndigheter, länsstyrelser och regionalt utvecklingsansvariga. Rapporten visar att det pågår en intensiv aktivitet bland de svenska aktörer som bidrar till genomförandet av strategins mål och delmål. Strategin utgör ett ramverk för en gemensam riktning framåt och är ett verktyg för att hantera globala utmaningar på Östersjöregional nivå genom gränsöverskridande samarbeten mellan sektorer och länder. I rapporten förs även en del förändringsförslag fram gällande revideringen av strategins handlingsplan som pågår under 2019.
EU-sakråd inför översyn av EU:s strategi för Östersjöregionen
EU-minister Hans Dahlgren höll i sakrådet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet Rädda havsmiljön, länka samman regionen och ökat välstånd. Det är de tre övergripande målen i EU:s strategi för Östersjöregionen. Inför den översyn av strategins handlingsplan som EU-kommissionen nyligen initierat bjöd Regeringskansliet in organisationer, myndigheter och regionrepresentanter för att ta vara på deras expertis i frågorna.
Frågor om strategin?
Statsrådsberedningens EU-kansli, 08-405 10 00 (via växeln).
Projektexempel

Projektet SMOCS gör förorenade muddermassor till hållbart byggmaterial
Hållbar hamnutbyggnad genom av att omvandla förorenade bottensediment till konstruktionsmaterial. Det utvecklade projektet SMOCS, med finansiering från Östersjöprogrammet, utvecklat. Här kan du ta del av en tidigare artikel som beskrev projektet.

Östersjösamarbete för att förhindra katastrofer och olyckor
Erfarenheter och statistik behöver också delas mellan samarbetspartners i olika länder för att bidra till att bättre förebygga och begränsa katastrofer och olyckor. Ett exempel på projektsamarbeten som genomförts inom Östersjöregionen för att underlätta detta är det mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Svenska Institutet (SI) och Östersjösekretariatet (CBSS). Här finns en tidigare artikel som beskriver samarbetet mer.

Nätverkande för att frigöra Östersjöregionens potential
Att genom nätverk ta innovationer inom Health & Life Science till införande. Det är grundtanken bakom den icke-vinstdrivande organisationen ScanBalt, som driver flera projekt inom ramen för EU:s Östersjöstrategi. En tidigare artikel om ScanBalt kan du läsa här.
Innehåll om EU:s Östersjöstrategi
Totalt 43 träffar.
-
Uppdrag till Vetenskapsrådet att medverka i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen
Regeringen förlänger Vetenskapsrådets uppdrag (U2016/00120/AI) att bidra till att aktivt genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen, KOM(2009) 248, till att även omfatta 2020. Vetenskapsrådet ska i denna del senast den 31 januari 2021 lämna en slutredovisning till regeringen (Utbildningsdepartementet) med kopia till Tillväxtverket över genomförandet av uppdraget från föregående kalenderår.
-
EU:s strategi för Östersjöregionen tio år
Under 2019 fyller EU:s strategi för Östersjöregionen tio år. Vad har strategin inneburit för Sverige och hur ser utmaningarna ut inom Östersjöregionen idag? Det är två av frågorna som EU-minister Hans Dahlgren här ger svar på.
· Artikel, Webb-tv från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
EU-sakråd inför översyn av EU:s strategi för Östersjöregionen
Rädda havsmiljön, länka samman regionen och ökat välstånd. Det är de tre övergripande målen i EU:s strategi för Östersjöregionen. Inför den översyn av strategins handlingsplan som EU-kommissionen nyligen initierat bjöd Regeringskansliet in organisationer, myndigheter och regionrepresentanter för att ta vara på deras expertis i frågorna.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
EU-sakråd om EU:s strategi för Östersjöregionen
Den 23 april bjuder EU-minister Hans Dahlgren in till EU-sakråd för att diskutera översynen av handlingsplanen för EU:s strategi för Östersjöregionen.
· Sakråd från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Gemensamma och långsiktiga lösningar för Östersjöns fiske diskuterades vid möte i nätverket Baltfish
Vid det regionala nätverkets Baltfish möte i Stockholm lyfte statssekreterare Lisa Backteman vikten av fortsatt nära dialog och samarbete kring Östersjön.
· Artikel från Näringsdepartementet
-
Samarbete och sammanlänkning - temat vid årliga Östersjöforumet i Berlin
Det årliga forumet för EU:s Östersjöstrategi är ett viktigt tillfälle där intressenter från hela Östersjöregionen möts för att diskutera och presentera arbetet med att genomföra strategin.
-
Anna Ekström besöker Berlin
Den 12-13 juni reser gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström till Berlin för att bland annat delta vid seminariet Powerful Connections for a Holistic School to Work Transition som anordnas av SKL inom ramen för EU:s Östersjöstrategi.
-
Ett forum för att forma Östersjöregionens framtid
Att skapa en gemensam framtid byggd på förtroende och dialog är en nödvändighet för Östersjöregionens välstånd och säkerhet. Det var budskapet när statsminister Stefan Löfven invigningstalade på Strategiforumet för EU:s Östersjöstrategi.