Infrastruktur­departementet

Infrastrukturdepartementet ansvarar för frågor som rör transporter och infrastruktur, digitalisering och it, postfrågor samt energifrågor.

Ansvariga statsråd

Infrastruktur­minister Tomas Eneroth
Tomas Eneroth Infrastruktur­minister
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Anders Ygeman Energi- och digitaliserings­minister

Aktuellt från Infrastrukturdepartementet

  • Transporter i fokus

    Foto på infrastrukturministern under dagens pressträff.
    – Svarta körskolor bidrar till osund konkurrens, lurar människor på pengar och den utbildning de behöver för att bli goda förare. I grunden handlar det om trafiksäkerheten på våra vägar. Med dagens beslut tar vi krafttag mot de svarta körskolorna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    Under sommaren bjuder regeringen pressen till en fikastund varje torsdag. Vid torsdagens träff berättade infrastrukturminister Tomas Eneroth om två nyheter inom transportområdet.

  • Regeringen påskyndar arbetet med Norrbotniabanan

    Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av sträckan Skellefteå–Luleå på Norrbotniabanan med syfte att möjliggöra för en byggstart av sträckan inom ramen för kommande nationella infrastrukturplan.

Porträttfoto av Anders Ygeman framför en EU-flagga
På agendan finns bland annat revideringen av förordningen för den transeuropeiska energiinfrastrukturen (TEN-E) där förhoppningen är att anta rådets allmänna inriktning. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Anders Ygeman deltar i späckat EU-rådsmöte

I Luxemburg samlas EU:s energiministrar för att bland annat diskutera TEN-E förordningen, den europeiska vätgasstrategin och rådslutsatserna om renoveringsvågen. Sverige representeras av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

SydVästlänken driftsätts

Idag tas SydVästlänken i kommersiell drift. Investeringen på 7,3 miljarder kronor är Svenska kraftnäts största investering i transmissionsnätet någonsin och kommer bidra till en kraftigt ökad överföringskapacitet mellan mellersta och södra Sverige.

– SydVästlänken är ett viktigt steg för att stärka elförsörjningen i söder och minska skillnaden i elpriserna mellan mellersta och södra Sverige. Nu planerar regeringen för ytterligare åtgärder och en ökad takt i utbyggnaden av elnäten, säger energiminister Anders Ygeman.

Fotot föreställer en kaj i Göteborgs hamn.
Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) finansierar olika infrastrukturprojekt inom EU. Foto: Göteborgs hamn

Svenska infrastrukturprojekt får miljonstöd från EU

Fem nya svenska infrastrukturprojekt föreslås få medel från EU:s fond för ett sammanlänkat Europa (CEF). Sammanlagt handlar det om cirka 250 miljoner kronor.

Tomas Eneroth höll pressträff om Elektrifieringskommissionens arbete

Regeringens elektrifieringskommission presenterar tillsammans med bland annat regioner, länsstyrelser och näringsliv 17 elektrifieringslöften med konkreta åtaganden från 252 aktörer. Löftena ska påskynda elektrifieringen av regionala godstransporter med lastbil i hela landet.

Innehåll från Infrastrukturdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1070 träffar.