Infrastruktur­departementet

Infrastrukturdepartementet ansvarar för frågor som rör transporter och infrastruktur, digitalisering och it, postfrågor samt energifrågor.

Ansvariga statsråd

Infrastruktur­minister Tomas Eneroth
Tomas Eneroth Infrastruktur­minister
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Anders Ygeman Energi- och digitaliserings­minister

Aktuellt från Infrastrukturdepartementet

 • Tyskt intresse för Elektrifieringskommissionens arbetssätt

  Tomas Eneroth och ledamöter från Elektrifieringskommissionen i möte med den tyska delegationen.
  Betydelsen av samverkan lyftes när Elektrifieringskommissionen träffade den tyska delegationen. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

  Under den första dagen av det tyska statsbesöket den 7-9 september välkomnade infrastrukturminister Tomas Eneroth representanter ur den tyska delegationen på Infrastrukturdepartementet. Syftet med besöket var att ta del av Elektrifieringskommissionens arbete och arbetssätt.

 • Hela landet ska leva – bondepaket och stora satsningar på landsbygden i regeringens budgetproposition

  Idag höll näringsminister Ibrahim Baylan och infrastrukturminister Tomas Eneroth en pressträff om stora satsningar för en levande och växande landsbygd i budgetpropositionen för 2022.

 • Tomas Eneroth tar emot utredning om elvägar

  Idag, den 1 september, tar infrastrukturminister Tomas Eneroth emot elvägsutredningen. På pressträffen medverkar även utredare Elisabet Falemo.

 • Tomas Eneroth tar emot utredning om Bromma flygplats

  Idag tar infrastrukturminister Tomas Eneroth emot uppdraget att ta fram underlag inför en avveckling av driften av och verksamheterna vid Bromma flygplats. På pressträffen medverkar även utredare Magnus Persson.

Foto på infrastrukturministern under dagens pressträff.
– Svarta körskolor bidrar till osund konkurrens, lurar människor på pengar och den utbildning de behöver för att bli goda förare. I grunden handlar det om trafiksäkerheten på våra vägar. Med dagens beslut tar vi krafttag mot de svarta körskolorna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Transporter i fokus vid regeringens sommarfika

Vid sommarfikat torsdagen den 29 juli presenterade infrastrukturminister Tomas Eneroth två nyheter inom transportområdet;

Foto på infrastrukturminister Tomas Eneroth
Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet.

Regeringen påskyndar arbetet med Norrbotniabanan

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av sträckan Skellefteå–Luleå på Norrbotniabanan med syfte att möjliggöra för en byggstart av sträckan inom ramen för kommande nationella infrastrukturplan.

Porträttfoto av Anders Ygeman framför en EU-flagga
På agendan finns bland annat revideringen av förordningen för den transeuropeiska energiinfrastrukturen (TEN-E) där förhoppningen är att anta rådets allmänna inriktning. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Anders Ygeman deltar i späckat EU-rådsmöte

I Luxemburg samlas EU:s energiministrar för att bland annat diskutera TEN-E förordningen, den europeiska vätgasstrategin och rådslutsatserna om renoveringsvågen. Sverige representeras av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

SydVästlänken driftsätts

Den 27 juli i år togs SydVästlänken i kommersiell drift. Investeringen på 7,3 miljarder kronor är Svenska kraftnäts största investering i transmissionsnätet någonsin och kommer bidra till en kraftigt ökad överföringskapacitet mellan mellersta och södra Sverige.

– SydVästlänken är ett viktigt steg för att stärka elförsörjningen i söder och minska skillnaden i elpriserna mellan mellersta och södra Sverige. Nu planerar regeringen för ytterligare åtgärder och en ökad takt i utbyggnaden av elnäten, säger energiminister Anders Ygeman.

Innehåll från Infrastrukturdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1114 träffar.