Folkhälsa och sjukvård
Sjukvård handlar om de insatser som görs för att vårda dem som är sjuka och att utveckla vården. Vården ska vara jämlik, jämställd och tillgänglig och erbjudas utifrån behov på lika villkor. Folkhälsa handlar om de insatser som görs för att förebygga ohälsa och omfattar allt från breda insatser för att främja folkhälsan till specifika frågor som alkohol, tobak, spelberoende och skydd mot smittsamma sjukdomar.
Ansvariga för folkhälsa och sjukvård
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om folkhälsa och sjukvård
Vårbudgeten 2021: Åtgärder inom Socialdepartementets områden
Regeringen ger i vårändringsbudgeten för 2021 en rad förslag inom Socialdepartementets område som ska öka välfärden i Sverige. Regeringens förslag bygger på en överensstämmelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Regeringen föreslår förlängt stöd till flygambulanstransporter
Regeringen föreslår att 12 miljoner kronor avsätts i syfte att förlänga det tillfälliga statliga stödet till verksamheter som utför patienttransporter med ambulansflyg. Syftet med det statliga stödet är att säkerställa att hälso- och sjukvården har tillräcklig tillgång till ambulansflygtransporter dygnet runt under utbrottet av sjukdomen covid-19. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Om hälsovård, sjukvård och äldrevård med anledning av covid-19
Coronapandemin har haft stor påverkan på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Här hittar du regeringens beslut och åtgärder med anledning av coronapandemin. Använd filtret längre ned på sidan för att hitta regeringsbeslut, aktuell lagstiftning eller information om en viss åtgärd.

Frågor och svar om Socialdepartementets arbete med coronapandemin
Många undrar om regeringens arbete med coronapandemin. Här hittar du uppdaterade svar på några av de vanligaste frågorna som kommer till Socialdepartementet.

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccin mot covid-19
Det pågår ett intensivt arbete inför kommande vaccinering mot covid-19. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om regeringens arbete med vaccin mot covid-19.

ANDTS-strategi 2021-2025
I regeringens förnyade ANDTS-strategi för 2021–2025 är utgångspunkterna att barn ska skyddas från missbruksproblem, att ingen ska dö på grund av läkemedels- eller narkotikaförgiftning och att Sverige ska bli bättre på att förebygga ohälsa orsakad av alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar.
Innehåll om folkhälsa och sjukvård
Totalt 2992 träffar.
-
Digital pressbriefing med Lena Hallengren om situationen i vården
(Ny version pga. ny tid för pressträff) Socialminister Lena Hallengren bjuder in till en pressbriefing om situationen i vården med anledning av covid-19. Vid pressbriefingen deltar också Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen samt Sofia Lindström, specialistsjuksköterska i intensivvård och ordförande för Vårdförbundet Uppsala.
-
Kraven för sjuksköterskeexamen och barnmorskeexamen ses över
Behoven av utbildad personal inom hälso- och sjukvården förändras i takt med en växande och allt äldre befolkning. Det behöver säkerställas att examensmålen för utbildningarna till sjuksköterska och barnmorska svarar upp mot kompetensbehoven. Nu tillsätts en särskild utredare för att se över kraven för sjuksköterskeexamen och barnmorskeexamen.
-
Översyn av kraven för sjuksköterskeexamen och barnmorskeexamen, Dir. 2021:26
En särskild utredare ska se över kraven för sjuksköterskeexamen och barnmorskeexamen i syfte att dels säkerställa att de minimikrav på utbildningarnas omfattning i antal timmar som finns i EU-rätten ska anges i författning, dels säkerställa att målen för de båda yrkesexamina svarar upp mot kompetensbehoven inom framtidens hälso- och sjukvård.
-
Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige. Arbetet ska utgå från Sveriges folkhälsopolitiska mål om att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna under en generation.
-
Regeringsuppdrag för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige, och skiljer sig märkbart mellan olika grupper i befolkningen. Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket får nu i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer i syfte att skapa en tydlig inriktning för arbetet med en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.
-
Remiss av betänkandet God och nära vård - Rätt stöd till psykisk hälsa (SOU 2021:6), S2021/00866
Här kan du ta del av till vilka instanser regeringen har remitterat betänkandet God och nära vård - Rätt stöd till psykisk hälsa (SOU 2021:6).
· Remiss från Socialdepartementet
-
Avgift för intyg om godkänd bastjänstgöring, Prop. 2020/21:177
Regeringen föreslår två nya bemyndiganden i patientsäkerhetslagen. Det ena ger regeringen möjlighet att besluta om att ta ut en avgift för att utfärda intyg om godkänd bastjänstgöring. Det andra ger regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, möjlighet att meddela föreskrifter om den praktiska tjänstgöringen för läkare.
-
Anpassningar till EU:s förordningar om medicinteknik – del 2, Prop. 2020/21:172
Propositionen innehåller förslag som ska anpassa svensk rätt till två EU-förordningar på det medicintekniska området.
-
Ändring av uppdrag att analysera precisionsmedicinens påverkan på hälso- och sjukvården
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska inom ramen för sitt pågående uppdrag (S2020/04093) analysera hur utvecklingen av precisionsmedicin har påverkat och kommer att påverka hälso- och sjukvården. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får därutöver iuppdrag att kartlägga och beskriva hur ett urval länder arbetar med frågor rörande hälsodata och precisionsmedicin samt vilka statliga infrastrukturella investeringar som gjorts i länderna inom hälsodata och precisionsmedicin i syfte att bygga en nationell infrastruktur för området.
-
Frågor och svar om Socialdepartementets arbete med coronapandemin
Många undrar om regeringens arbete med coronapandemin. Här hittar du uppdaterade svar på några av de vanligaste frågorna som kommer till Socialdepartementet.