Startsidan

Aktuellt från regeringen och Regeringskansliet

 • Statsministern talar på minnesstund för Förintelsens offer

  Statsminister Magdalena Andersson talar på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer i Stockholms stora Synagoga.
  Statsminister Magdalena Andersson talar på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer i Stockholms stora Synagoga. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Statsminister Magdalena Andersson talade den 27 januari på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer i Stockholms stora Synagoga. Minnestunden arrangerades bland annat av Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige och Svenska kommittén mot antisemitism. Statsministern stannade även upp vid Minnesmonumentet för att hedra Förintelsen offer.

 • Regeringen vill införa ett system med kronvittnen och stärka skyddet för vittnen

  Vid en pressträff presenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson förslag för att bryta tystnadskulturen och få fler att våga vittna om brott. Bland annat föreslås en möjlighet till strafflindring för den som medverkar i utredningen av någon annans brott, så kallade kronvittnen, och skärpta straff för exempelvis övergrepp i rättssak. Förslagen omfattar flera punkter i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

 • Nära 11 miljarder kronor satsas på vården genom nya överenskommelser med SKR

  Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit fyra överenskommelser för fortsatt förstärkning av hälso- och sjukvården i Sverige. Inom ramen för dessa överenskommelser riktar regeringen totalt ca 11 miljarder kronor under 2022 till exempelvis insatser för att öka tillgängligheten och bättre möta invånarnas behov av vård, bland annat genom goda förutsättningar för vårdens medarbetare och utveckling av primärvården.

Bild: Johnér/Regeringskansliet

Sverige kan bättre: Regeringens politiska prioriteringar

Det finns mycket att vara stolt över i Sverige. Men Sverige kan bättre. För att ta sig an de samhällsproblem som finns har regeringen satt upp tre prioriteringar: Bryta segregationen och bekämpa brottsligheten, skapa jobb genom att driva på klimatomställningen och ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Hans Dahlgren står i riksdagens talarstol och läser upp EU-deklarationen.
EU-minister Hans Dahlgren utanför riksdagen den 26 januari 2022. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hans Dahlgren presenterar regeringens EU-deklaration

Onsdagen den 26 januari presenterade EU-minister Hans Dahlgren regeringens EU-deklaration i riksdagen.

Grafik: Regeringskansliet

Förlängt inreseförbud för resande till Sverige

Regeringen har i dag beslutat att förlänga inreseförbuden till Sverige, till och med den 28 februari 2022 för resande från länder inom EU/EES och till och med den 31 mars 2022 för resande från länder utanför EU/EES. Dagens beslut innebär också ändringar i undantaget från inreseförbudet för personer som bor i Argentina, Australien och Kanada.

Läs mer om inreseförbud, vilka undantag som finns och vad som gäller för inresa från olika länder på sidan "Frågor och svar om inreseförbud till Sverige".

Foto: TT

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccin och vaccinationsbevis

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om regeringens arbete med vaccin mot covid-19 samt vaccinationsbevis.

Fotot visar en vägg med ett eluttag och sladdar.
Kompensationen avser tre månader: december 2021 till och med februari 2022. Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet

Kompensation för höga elpriser

Den 20 januari höll finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar en digital pressträff. Regeringen föreslår en modell för elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser. Regeringen avsätter närmare sju miljarder som når cirka två miljoner hushåll i hela Sverige.

Uttalande
Uttalande Illustration: Regeringskansliet

Kommentar från statsminister Magdalena Andersson till det säkerhetspolitiska läget

Den europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar. I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka vi väljer att samarbeta med.

Mot bakgrund av utvecklingen i och omkring Ukraina och försämringen av det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har jag precis talat med Finlands president Niinistö och kommer att föra samtal med Nato:s generalsekreterare Stoltenberg. Regeringen för också dialog med den amerikanska administrationen. Internationell rätt måste respekteras och efterföljas. Detta inkluderar varje stats rätt att självständigt göra egna säkerhetspolitiska vägval.

Illustration: Regeringskansliet

Propositionsförteckning våren 2022

Förteckningen redovisar propositioner som är avsedda att lämnas från mitten av januari 2022 under återstoden av riksmötet.

Foto: TT

34-punktsprogrammet: Regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten

I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Här kan du ta del av regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot den grova och organiserade brottsligheten.

Innehåll från regeringen och Regeringskansliet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 50194 träffar.