Startsidan

Aktuellt från regeringen och Regeringskansliet

  • Extra ändringsbudget för 2022 på 18 miljarder kronor

    Regeringen överlämnar den 18 januari en första extra ändringsbudget för 2022 till riksdagen. Budgeten innehåller åtgärder som syftar till att minska smittspridningen, säkra sjukvårdens resurser för testning och vaccinering, samt lindra konsekvenser för svenska jobb och företag. Den innehåller bland annat förlängningar av det ordinarie omställningsstödet och omsättningsstöden, ytterligare krisstöd till kulturen och idrotten samt återinförd ersättning för karensavdrag.

  • Sex miljarder i elpriskompensation till hushållen

    Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser. Elpriskompensationen sker för tre månader december, januari, februari till elkunder baserat på förbrukning. Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad.

Bild: Johnér/Regeringskansliet

Sverige kan bättre: Regeringens politiska prioriteringar

Det finns mycket att vara stolt över i Sverige. Men Sverige kan bättre. För att ta sig an de samhällsproblem som finns har regeringen satt upp tre prioriteringar: Bryta segregationen och bekämpa brottsligheten, skapa jobb genom att driva på klimatomställningen och ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Försvarsminister Peter Hultqvist
Försvarsminister Peter Hultqvist Foto: Ulf Palm/Folk och försvar

Det försämrade omvärldsläget dominerade Folk och Försvars Rikskonferens

Försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson deltog i Folk och Försvars Rikskonferens som hölls 10–11 januari i digital form. Det övergripande temat för konferensen var Hållbara vägval i en föränderlig säkerhetsordning, ett ämne som berördes av en mängd olika talare och experter från myndigheter och civilsamhället under konferensens två dagar.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Fribeloppet för studerande slopas till och med den 30 juni 2022

Det finns ett fortsatt behov av att studerande ska kunna arbeta, och särskilt gå in och avlasta i vården och andra samhällsbärande verksamheter med anledning av covid-19-pandemin. Därför vill regeringen återigen förlänga det tillfälligt slopade fribeloppet, till och med den 30 juni 2022.

Foto: TT

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccin och vaccinationsbevis

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om regeringens arbete med vaccin mot covid-19 samt vaccinationsbevis.

Uttalande
Uttalande Illustration: Regeringskansliet

Kommentar från statsminister Magdalena Andersson till det säkerhetspolitiska läget

Den europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar. I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka vi väljer att samarbeta med.

Mot bakgrund av utvecklingen i och omkring Ukraina och försämringen av det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har jag precis talat med Finlands president Niinistö och kommer att föra samtal med Nato:s generalsekreterare Stoltenberg. Regeringen för också dialog med den amerikanska administrationen. Internationell rätt måste respekteras och efterföljas. Detta inkluderar varje stats rätt att självständigt göra egna säkerhetspolitiska vägval.

Grafik: Regeringskansliet

Ändringar i inreseförbuden för personer som reser till Sverige

Regeringen har i dag beslutat att återgå till de inreserestriktioner som gällde före den 28 december 2021. Det innebär att det särskilda kravet på negativt covid-19-test utfört inom 48 timmar före inresa tas bort. Ändringarna träder i kraft den 21 januari.

Läs mer om inreseförbud, vilka undantag som finns och vad som gäller för inresa från olika länder på sidan "Frågor och svar om inreseförbud till Sverige".

Foto: TT

34-punktsprogrammet: Regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten

I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Här kan du ta del av regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot den grova och organiserade brottsligheten.

Illustration: Regeringskansliet

Propositionsförteckning våren 2022

Förteckningen redovisar propositioner som är avsedda att lämnas från mitten av januari 2022 under återstoden av riksmötet.

Innehåll från regeringen och Regeringskansliet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 49999 träffar.