Innehåll om Internationellt rättsligt samarbete
Totalt 74 träffar.
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergards linjetal på Utrikespolitiska institutet – En utrikespolitik för svenska intressen
Den 11 december 2024 höll utrikesminister Maria Malmer Stenergard ett linjetal på Utrikespolitiska institutet. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Sverige och Förenade arabemiraten stärker samarbetet för att bekämpa organiserad brottslighet
(Ny version) Den 26 november undertecknade Sverige och Förenade Arabemiraten två bilaterala avtal, ett om rättslig hjälp i brottmål och ett om utlämning. Detta för att stärka samarbetet för att bekämpa organiserad brottslighet och minska kriminellas möjlighet att utöva brottslig verksamhet i våra respektive länder.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Pressbriefing med justitieminister Gunnar Strömmer om arbetet för att komma åt kriminella utomlands
Idag, den 27 november, håller justitieminister Gunnar Strömmer en pressbriefing. Justitieministern kommer berätta om regeringens arbete för att öka trycket mot kriminella som befinner sig utomlands, och om de två avtal om rättsligt samarbete mot organiserad brottslighet som Sverige igår slöt med Förenade arabemiraten på plats i Abu Dhabi.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Justitieministern reser till Förenade arabemiraten för att stärka det rättsliga samarbetet
Den 25–26 november reser justitieminister Gunnar Strömmer till Abu Dhabi i Förenade arabemiraten. Syftet med resan är att stärka det rättsliga samarbetet mellan Sverige och Förenade arabemiraten.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Sverige och Kosovo undertecknar avtal om rättsligt samarbete
I dag, den 24 september, undertecknade Sverige tre bilaterala avtal om rättsligt samarbete i brottmål med Kosovo. Undertecknandet skedde i Pristina, Kosovo. Avtalen förväntas förbättra ett redan existerande samarbete för att bekämpa brottslighet och leda till att fler dömda kan överföras från Sverige till Kosovo.
Publicerad · Pressmeddelande från Justitiedepartementet
-
Ändringar i regelverket om överlämnande enligt en europeisk och nordisk arresteringsorder
Den reglering som styr samarbetet kring överlämnande av misstänkta och dömda personer mellan Europeiska unionens medlemsstater har gällt i drygt 20 år. Under denna tid har EU-domstolen i ett flertal avgöranden klargjort hur det EU-rättsliga regelverket ska tolkas och tillämpas. Till följd av denna rättsutveckling finns det behov av att anpassa den svenska lagstiftningen på området, främst lagen om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder och lagen om överlämnande från Sverige enligt en nordisk arresteringsorder.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
Romstadgan fyller 25 år
Den 17 juli var det 25 år sedan Romstadgan för Internationella brottsmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC) antogs. Antagandet av Romstadgan är en av de viktigaste händelserna inom folkrätten sedan FN-stadgans tillkomst för mer än 75 år sedan.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ny utredning om effektivare tillgång till elektroniska bevis
En framgångsrik brottsbekämpning kräver ofta gränsöverskridande tillgång till elektroniska bevis. Regeringen tillsätter därför nu en utredning som ska ge de svenska brottsbekämpande myndigheter nya och effektiva verktyg för att snabbt få tillgång till elektroniska uppgifter som inte finns lagrade i Sverige.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
En effektivare gränsöverskridande åtkomst till elektroniska bevis för brottsbekämpande myndigheter, Dir. 2023:84
En särskild utredare får i uppdrag att se över regleringen om gränsöverskridande åtkomst till elektroniska bevis med anledning av nya internationella instrument. Tillgång till elektroniska uppgifter är ofta av avgörande betydelse i utredningar om allvarlig brottslighet.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
Förordning om överföring av straffrättsliga förfaranden, 2022/23:FPM83
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om överföring av straffrättsliga förfaranden, COM(2023) 185.
Publicerad · Faktapromemoria från Justitiedepartementet
-
Den fria rörligheten ska inte skydda kriminella
EU-minister Jessika Roswall och justitieminister Gunnar Strömmer, debattartikel Expressen, den 9 maj 2023.
Publicerad · Debattartikel från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet, Statsrådsberedningen
-
Remiss av Ds 2023:1 Ändringar i regelverket om överlämnande enligt en europeisk och nordisk arresteringsorder, Ju2023/00005
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Ds 2023:1 Ändringar i regelverket om överlämnande enligt en europeisk och nordisk arresteringsorder. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Starkt stöd till Internationella brottmålsdomstolen vid internationellt justitieministermöte i London
Idag deltog justitieminister Gunnar Strömmer i en justitieministerkonferens i London där stöd till den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och dess utredning av krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord i Ukraina diskuterades. I egenskap av ordförandeland för EU representerade Gunnar Strömmer samtliga EU-medlemsstater vid konferensen.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Det svenska EU-ordförandeskapet prioriterar kampen mot brottsligheten
De gängkonflikter som pågår i flera delar av landet präglas av total hänsynslöshet, med sprängningar och dödligt skjutvapenvåld som återkommande inslag. Inte minst de mycket allvarliga våldsdåden i Stockholmsområdet under jul- och nyårshelgerna understryker situationens allvar. Denna samhällsutveckling äventyrar i längden tilliten i samhället, och ytterst demokratin. Därför kommer kampen mot gränsöverskridande organiserad brottslighet vara prioriterad under det svenska EU-ordförandeskapet.
Publicerad · Artikel från Justitiedepartementet
-
RIF: Första informella ministermötet i Sverige under EU-ordförandeskapet
Den 26–27 januari leder justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsminister Maria Malmer Stenergard det första informella ministermötet i Sverige under ordförandeskapet. På dagordningen står bland annat EU:s migrationspolitik, kampen mot den organiserade brottsligheten och Rysslands aggression mot Ukraina.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Maria Malmer Stenergard, Justitiedepartementet
-
Ändringar i regelverket om överlämnande enligt en europeisk och nordisk arresteringsorder, Ds 2023:1
Överlämnande av misstänkta och dömda personer mellan Europeiska unionens medlemsstater utgör en mycket viktig del i samarbetet mellan medlemsstaterna. Genom samarbetet har brottsbekämpande myndigheter ett viktigt verktyg för att komma åt de som flyr undan rättvisan.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet
-
Viktigare lagar och förordningar inom Justitiedepartementets områden
Under 2022 har regeringen föreslagit ett flertal lagändringar inom Justitiedepartementets ansvarsområden. Förslagen har behandlats i riksdagen och träder i kraft kring årsskiftet 2022/2023. Ett urval av dem presenteras här.
Publicerad · Artikel från Justitiedepartementet
-
Schengen, migration och brottsbekämpning i fokus på EU-möte
Utvidgningen av Schengensamarbetet, migrationsfrågor och en lång rad åtgärder för att bekämpa brott stod på dagordningen när EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor möttes den 8–9 december i Bryssel. Bland annat EU:s arbete mot straffrihet för internationella brott i Ukraina togs upp. Justitieminister Gunnar Strömmer och Maria Malmer Stenergard företrädde Sverige.
Publicerad · Artikel från Gunnar Strömmer, Maria Malmer Stenergard, Justitiedepartementet
-
Förbättrad hantering av ärenden om överförande av straffverkställighet, Prop. 2021/22:273
Personer som har dömts till en frihetsberövande påföljd i Sverige men har en stark anknytning till ett annat EU-land, ska i största möjliga utsträckning avtjäna straffet i det landet. Den dömdes sociala återanpassning sker bäst i det land där han eller hon kommer att vistas efter avtjänat straff.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen