Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Utrikesminister Tobias Billström besöker Washington den 6-8 december

  Utrikesminister Tobias Billström besöker Washington den 6-8 december för möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken. På dagordningen står Sveriges EU-ordförandeskap, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, Kina, samt Nato.

 • Handel i fokus när bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell besöker Indien

  Bistånds- och utrikeshandelsministern besöker Indien den 8–9 december. På programmet står möten med Indiens handels- och industriminister Piyush Goyal och deltagande i ambassaden New Delhis årliga främjarevenemang.

 • Starkt stöd för svenskt Natomedlemskap vid Natos utrikesministermöte

  Utrikesminister Tobias Billström och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg står inomhus och skakar hand framför en fotovägg.
  Utrikesminister Tobias Billström och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Nato

  Samsyn och enighet präglade det första Nato-utrikesministermöte som Sverige deltagit i som inbjuden. Sverige deltog aktivt i alla diskussioner, som hade ett starkt fokus på Rysslands aggression mot Ukraina och det militära och civila stödet till Ukraina.

En hand som gör segertecknet under en demonstration
Regeringen fördömer kraftfullt iranska myndigheters våld mot fredliga demonstranter. Foto: TT

Sverige stödjer det iranska folkets krav på mänskliga rättigheter

Sverige och övriga EU har uttryckt ett tydligt stöd för de iranier, inte minst de kvinnor och flickor, som nu fredligt demonstrerar för sina mänskliga rättigheter. Sverige har både enskilt och gemensamt i EU fördömt det övervåld som iranska myndigheter använt mot demonstranterna, samt krävt att de som är skyldiga till Mahsa Jina Aminis död hålls ansvariga.

Illustration: Regeringskansliet

Sverige och Nato

Här samlas information om arbetet med Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

Illustration: Regeringskansliet

Rysslands invasion av Ukraina

Här samlas information om arbetet kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina.

Foto: Hedda Eriksson/Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer.

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6789 träffar.